Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Žitňanská si nie je istá, či dvojkolová voľba zabráni nástupu Kotlebu

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská Foto: TASR/Martin Baumann

Ministri dnes odsúhlasili návrhy koaličných poslancov za stranu Smer-SD a Most-Híd na novelu Ústavy SR a zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktoré sú v parlamente v druhom čítaní.

Bratislava 11. januára (TASR) – Dvojkolová voľba predsedov vyšších územných celkov ani spoločný postup demokratických síl v nich nástupu Mariana Kotlebu a jeho ĽSNS samé o sebe nezabránia. V reakcii na navrhovanú zmenu ústavy a volebných zákonov to dnes uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Ministri dnes odsúhlasili návrhy koaličných poslancov za stranu Smer-SD a Most-Híd na novelu Ústavy SR a zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktoré sú v parlamente v druhom čítaní. Koaličné strany navrhujú zrušiť druhé kolo volieb predsedov kraja a tieto voľby by sa mali tiež do roku 2022 konať súčasne s komunálnymi voľbami.



Žitňanská vysvetlila, že je v otázke zrušenia či zachovania druhého kola „neutrálna“, návrh nevníma dramaticky. Pripomenula, že o zmene sa vedie dlhodobá diskusia. „Nie som si istá, že v našich podmienkach je dvojkolová voľba to, čo zabráni nástupu Kotlebu. Po skúsenosti z Banskobystrického kraja nie som presvedčená, že len argument, že sa všetci demokrati majú postaviť voči Kotlebovi zaberie, že to naši voliči proste takto vnímajú. Podľa mňa na to treba úplne inú, sústredenú politickú prácu bez ohľadu na to, či je jednokolová alebo dvojkolová voľba,“ vysvetlila ministerka.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) poukazuje, že Marian Kotleba sa stal šéfom Banskobystrického samosprávneho kraja aj napriek dvojkolovej voľbe. "To, ako konkrétny politik využije volebný systém, to je vždy veľká otázka a myslím si, že ak neextrémistickým politickým stranám záleží na tom, aby nevíťazili extrémisti, tak majú konať v tom zmysle a spájať sa. Sú iné nástroje a možnosti ako to nedopustiť, jednokolová voľba je príležitosťou alebo prekážkou pre každého," skonštatoval.

Žitňanskej stranícky kolega, minister životného prostredia László Sólymos súhlasí so zmenami, ktoré presadzuje Most-Híd so Smerom-SD v parlamente. „Ja si nemyslím, že to napomáha extrémizmu,“ uviedol na margo obáv zo zrušenia druhého kola vo voľbách predsedov VÚC. Pripomenul, že pred štyrmi rokmi Marian Kotleba v prvom kole prehral a úspešným sa stal až v druhom kole. „V každom prípade, keď sa spoja voľby, tak aj tie župné dostanú trošičku iný rozmer, lebo teraz, keď sa pozrieme na uplynulé tri župné voľby vidíme, že záujem občanov o tieto voľby nie je vysoký, Samozrejme sú v tom aj peniaze,“ mieni Sólymos.

Spojenie volieb do VÚC s komunálnymi je podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) "absolútne v poriadku". Verí, že okrem úspory tento krok prinesie aj vyššiu účasť ľudí vo voľbách. Problém nevidí ani v zrušení druhého kola voľby predsedov VÚC. Považuje ho za "relatívne zbytočné" a "nereprezentatívne". "Môže pomôcť tomu, že bude lepší a zodpovednejší výber," hovorí o návrhu vládnych poslancov Kaliňák. Nemyslí si, že tento krok pomôže do volených funkcií extrémistom. Argumentuje, že tým pomáhajú najmä médiá "džihádom" proti Smeru-SD.