Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

L. ŽITŇANSKÁ: Počkám si na výsledky razie vo firmách L. Bašternáka

Na snímke odstavené policajné auto pred bytovkou, v ktorej sídli niekoľko firiem Ladislava Bašternáka 29. júna 2016 v Bratislave. Foto: TASR/AP

Ministerka je presvedčená, že kauza s prepojeniami na ministra vnútra Roberta Kaliňáka musí byť riadne vyšetrená.

Bratislava 29. júna (TASR) – Ministerku spravodlivosti a podpredsedníčku vládnej strany Most-Híd Luciu Žitňanskú budú zaujímať výsledky dnešnej razie vo firmách podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. Žitňanská to uviedla pre médiá na pôde ministerstva.

"O rannom záťahu, samozrejme, nič neviem, počkám si na výsledky," reagovala. Na otázku, či policajná akcia neprišla neskoro, odvetila, že sa jej k tomu ťažko vyjadruje. "Evidujem, že generálny prokurátor povedal, že to prvé vyšetrovanie nebolo dostatočné. Evidujem, že to dozoruje iný prokurátor a evidujem, že vyšetrovanie vedie nový vyšetrovateľ. Takže veci sa dejú, pozerám sa," uviedla.

Ministerka je presvedčená, že kauza s prepojeniami na ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) musí byť riadne vyšetrená. Nedokáže však posúdiť, či je to s odstupom času možné. "Treba urobiť maximum pre to, aby táto vec bola riadne vyšetrená. V maximálne možnej miere, ako sa to dá aj dnes," vysvetlila. Verejnosť by mala byť podľa nej o záveroch vyšetrovania informovaná.

Na otázku, či má Kaliňák, ktorého bude vo štvrtok (30.6.) odvolávať v parlamente opozícia, jej dôveru, ministerka odpovedala, že každý z nich je zodpovedný za svoj rezort.

"Som presvedčená o tom, že dnes to nie je otázka verím - neverím, dôverujem - nedôverujem. Dnes je to otázka toho, aby ľudia dokázali dôverovať štátu a jeho inštitúciám, že naozaj robia to, čo majú. A to je veľmi vážna téma, pretože pokiaľ nedokážeme zabezpečiť dôveru v štátne inštitúcie, vrátane polície a prokuratúry, tak to môže mať za následky rast extrémizmu a politického radikalizmu na Slovensku," zdôraznila Žitňanská.

"My sme si vedomí tejto zodpovednosti," doplnila s tým, že ona navrhuje riešenia, aby súdy dobre fungovali. "Sme presvedčení o tom, že je politickou zodpovednosťou strany Smer-SD, ktorá ho nominovala (Kaliňáka, pozn. TASR), aby to isté dokázal zabezpečiť vo vzťahu k polícii a rezortu, ktorý zastrešuje," uzavrela.

V dopoludňajších hodinách sa uskutočnila razia v bytovom komplexe na Tupého ulici v Bratislave, v ktorom sídli viacero firiem podnikateľa Ladislava Bašternáka, podozrivého z daňových podvodov. Policajti boli na mieste asi štyri hodiny. Mali si prísť po účtovníctvo Bašternákových firiem. Podľa informácií TASR si odniesli počítač, následne išli na domovú prehliadku k účtovníčke.

Kauzu Bašternák polícia opäť vyšetruje. Pôvodne ju podľa opozície zamietla pod koberec. Pre túto kauzu opozícia žiada odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý má byť s Bašternákom prepojený a mal zasahovať do vyšetrovania kauzy. Na dnešnú policajnú raziu ako prvé upozornili Aktuality.sk.