Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

L. ŽITŇANSKÁ: Ešte vôbec nevieme, či pôjdeme do vlády

Na snímke členka strany Most-Híd Lucia Žitňanská Foto: TASR/Martin Baumann

Dnes sa má definitívne rozhodnúť o prioritách, ktoré by mohli byť súčasťou dohody o spolupráci štyroch subjektov pri vytváraní vlády.

Bratislava 15. marca (TASR) - Otázka obsadzovania ministerstiev konkrétnymi nominantmi je zatiaľ predčasná, lebo rokovania sa neskončili, Most-Híd zatiaľ vôbec nevie, či pôjde do vlády. Novinárom to dnes stručne povedala podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská počas príchodu na Úrad vlády SR, kde pokračujú rokovania medzi delegáciami Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete o programových prioritách.

Líder Mosta-Híd Béla Bugár na otázky novinárov odpovedal a zopakoval, že momentálne je dôležitejšia dohoda na programe ako na menách nových ministrov. "Robíme na programovom vyhlásení a to, čo sme chceli my, tak 90 percent z toho je tam," deklaroval s tým, že Most-Híd chce vidieť aj zmenu štýlu robenia politiky.

Predstavitelia štvorice strán začali rokovať už v pondelok (14.3.) popoludní, za stolom sedeli viac ako osem hodín. Šéf Smeru-SD Robert Fico novinárom oznámil, že Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť dospeli k dohode na návrhu programových priorít. Výsledkom je podľa Fica návrh programových priorít, ktorý je kompletný a ktorý dnes dopoludnia musel prejsť cez stranícke orgány príslušných strán. Dnes po 14. hodine sa pokračuje v rokovaní na Úrade vlády SR.

Dnes sa má teda definitívne rozhodnúť o prioritách, ktoré by mohli byť súčasťou dohody o spolupráci štyroch subjektov pri vytváraní vlády a úprave pomerov v NR SR. Personálne otázky sa údajne zatiaľ neriešili. "Prioritne, keďže ide o štyri subjekty s rôznymi pohľadmi a rozdielnymi hodnotami, sme riešili programové prieniky. Nenašli sme také témy alebo otázky, ktoré by nás definitívne rozdeľovali," uistil v pondelok Fico.

Šéf komunikácie Úradu vlády SR Erik Tomáš novinárom povedal, že keď sa delegácie dohodnú na programových prioritách, spoločne sa postavia pred médiá, čo by malo byť v krátkom čase. Následne budú pokračovať v rokovaní o ďalších otázkach, vrátane personálnych.