Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Žitňanská položila veniec k Pamätníku rómskeho holokaustu

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská. Foto: TASR/AP

Na pietnej spomienke niekoľkokrát odznelo, že téma rómskeho holokaustu bola na Slovensku dlhé roky tabuizovaná. Ministerka zdôraznila, že aby sa história nezopakovala, musíme si tento deň pripomínať.

Dunajská Streda 2. augusta (TASR) – Podpredsedníčka vlády SR a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská si dnes v Dunajskej Strede v parku na Rybnom trhu položením venca pri celoslovenskom Pamätníku rómskeho holokaustu uctila pamiatku Rómov zavraždených hitlerovskými nacistami.

Podujatie, na ktorom sa zúčastnili aj delegácie zo zahraničia, zorganizoval Inštitút pre romologický výskum, metodiku a praktickú aplikáciu v Dunajskej Strede spolu s mestskou samosprávou. Na slávnostnom akte sa zúčastnila aj delegácia Kancelárie prezidenta SR vedená jej vedúcim Štefanom Rozkopálom.

Účastníci si zároveň pripomenuli masaker niekoľkých desiatok Rómov, ktorí sa stali obeťami krutosti na Veľký piatok v roku 1945 na hrádzi pri Malom Dunaji medzi obcami Trhová Hradská a Topoľníky. V ten večer členovia Strany šípových krížov a maďarskí žandári zavraždili 60 ľudí.

Na podujatí opäť predstavili portrét biskupského vikára Ödöna Janovicsa, ktorý začiatkom roka 1945 osobne zabránil členom Strany šípových krížov, aby odviedli dunajskostredských Rómov.

FOTOGALÉRIA: Pamätný deň rómskeho holokaustu 2016


Mierumilovná verejnosť celého sveta si holokaust Rómov počas druhej svetovej vojny pripomína v druhý augustový deň. Pamätný deň rómskeho holokaustu bol vyhlásený najmä z iniciatívy poľských Rómov a medzinárodných rómskych organizácií na pamiatku obetí nacistického vraždenia v Osvienčime, kde v noci z 2. na 3. augusta 1944 usmrtili v plynových komorách 2 900 rómskych mužov, žien a detí. Povedal to vo svojom prejave riaditeľ Inštitútu pre romologický výskum, metodiku a praktickú aplikáciu Jozef Ravasz.

"Ľud si denne kladie otázky, ako ďalej. Aký osud čaká naše deti v Európe. Tých 72 rokov, na ktoré si aj dnes spomíname, sa pre mnohých ľudí javí, ako keby sa to stalo nedávno. Smutne konštatujem, že dnešná školopovinná mládež ledva niečo vie o hrôzach holokaustu, deportáciách, o krutých zločinoch nacistov a nyilasovcov. Niekde sa stala chyba vo vzdelávacom programe,“ upozornil Ravasz.

Po kladení vencov ministerka Žitňanská pre TASR povedala, že dnešný deň pre ňu znamená ďalšiu spomienku na holokaust a vyvražďovanie ľudí. „Sú iné národností, sú ľudia inej viery, ako aj iného svetonázoru. Aby sa história nezopakovala, musíme si tento deň pripomenúť,“ zdôraznila.



Na pietnej spomienke niekoľkokrát odznelo, že téma rómskeho holokaustu bola na Slovensku dlhé roky tabuizovaná a skresľovaná. Mnohé fakty o vyhladzovaní tejto menšiny nacistami a fašistami počas druhej svetovej vojny sú aj dnes majoritnému obyvateľstvu, ale žiaľ i mnohým Rómom, ešte stále neznáme.

"Je však veľmi dôležité poznať túto dlho ignorovanú temnú kapitolu európskej histórie, nielen z dôvodu nárastu extrémistických, rasistických a xenofóbnych prejavov predovšetkým u mladej generácie, ale aj z dôvodu zvyšovania národného povedomia Rómov," zdôraznil Ravasz.