Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Žitňanská predstavila zámer na vytvorenie Mestského súdu v Bratislave

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská. Foto: TASR/Pavol Zachar

Chce tak vyriešiť nepriaznivú situáciu na bratislavských súdoch. Nevylúčilavšak, že by obdobný mestský súd vznikol aj v Košiciach.

Bratislava 24. apríla (TASR) – V Bratislave by mohol čoskoro päť obvodných súdov nahradiť jeden mestský súd alebo štyri špecializované mestské súdy. Takýto zámer dnes členom Súdnej rady SR predstavila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Chce tak vyriešiť nepriaznivú situáciu na bratislavských súdoch.

Členov rady ministerka informovala, že do pripomienkovania pripravuje materiál, ktorého zámerom je reorganizácia súdov v hlavnom meste v dvoch alternatívach. „Vážne zvažujeme zmenu z piatich obvodných súdov na buď jeden mestský súd so špecializovanými grémiami, alebo štyri špecializované mestské súdy,“ vyhlásila pred novinármi.

Zámer ministerka najprv predložila minulý týždeň predsedom dotknutých bratislavských súdov, tí sa k nemu majú vyjadriť do konca tohto týždňa. Na reorganizáciu vidí niekoľko dôvodov. Chce podporiť špecializáciu sudcov v Bratislave a zvýšiť zastupiteľnosť sudcov v rámci špecializácií. Ďalej zlepšiť podmienky na ich prácu, aby zastavila vysokú fluktuáciu na niektorých bratislavských súdoch.

„Zároveň možno aj zvýšiť právnu istotu, že aspoň na území Bratislavy by sa zjednotila rozhodovacia prax na úrovni okresu a v neposlednom rade potrebujeme riešiť priestorové problémy viacerých bratislavských súdov,“ zdôvodnila Žitňanská. Verejnosť by sa mohla dočkať rýchlejšieho a kvalitnejšieho rozhodovania.

Ministerka nateraz nepredstavila, kde by mal nový mestský súd sídliť. Za dobré riešenie by považovala, keby to bolo pod jednou strechou. Nový súd by mal podľa predstáv šéfky rezortu začať fungovať ešte v tomto volebnom období. Nevylúčila, že by obdobný mestský súd vznikol aj v Košiciach. V minulosti mestské súdy v oboch najväčších mestách Slovenska boli. V Košiciach zanikol v roku 1993, v Bratislave o štyri roky neskôr.

Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková zámer označila za ideovo dobrý. Ocenila, že ministerstvo chce konečne pohnúť s kritickou situáciou, ktorá je na Okresnom súde Bratislava I. „V tomto štádiu by som sa nerada vyjadrovala k návrhu, keďže nepoznáme stanoviská okresných súdov, ktorých sa návrh dotýka a ostatné podrobnosti, ktoré s tým budú spojené, ale určite v tomto štádiu je pozitívny tento krok,“ uviedla Bajánková.

Podľa predsedu Krajského súdu Bratislava Ľuboša Sádovského návrh má šancu získať podporu bratislavských súdov. „Ich jednotná reakcia bola, ak sa toto má udiať, tak by sa patrilo, aby Slovensko postavilo novú budovu, ktorá by bola projektovaná ako súdna budova, niekoľko desaťročí sa nepostavila žiada. Ak teda Bratislavu chceme v tomto smere posunúť, asi jednu výkladnú skriňu by si to zaslúžilo,“ domnieva sa Sádovský.

Sádovský apeloval, aby sa situácia prvého bratislavského okresného súdu začala riešiť čo najskôr. „Nech sa začne robiť čím skôr, čokoľvek, pretože na tej jednotke to je vážny problém. Tam je naozaj vážne dlhodobo narušený riadny výkon súdnictva. Je to pritom nosný slovenský súd, nielen Bratislavy,“ konštatoval Sádovský.