Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

ŽITŇANSKÁ: Okrem čakateľov a vyšších úradníkov sa sudcom nikto nestane

Na snímke poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská (Most-Híd) Foto: TASR/Martin Baumann

Poslankyňa a margo parlamentom schválenej novely zákona o Justičnej akadémii, ktorá vracia do systému inštitút justičných čakateľov.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Okrem justičných čakateľov a vyšších súdnych úradníkov sa pravdepodobne nikto iný sudcom nestane. Uviedla to dnes exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) na margo parlamentom schválenej novely zákona o Justičnej akadémii, ktorá vracia do systému inštitút justičných čakateľov.

"Deklaruje sa, že zostávajú zachované otvorené výberové konania na sudcov, a pritom je mechanizmus nastavený tak, že pravdepodobne nikto okrem čakateľov a úradníkov sa sudcom nestane," upozornila pred novinármi. Ako dôvod svojej obavy uvádza, že ak sa bude chcieť stať sudcom niekto iný ako justičný čakateľ či vyšší súdny úradník, bude musieť absolvovať polročnú prípravnú prax. "Nie je stanovené, čo by mala táto prax obsahovať, budú to určovať sudcovia v Justičnej akadémii a môže to predstavovať bariéru," myslí si.

Žitňanskej sa tiež nepozdáva poľavovanie z kritérií. "Na súd vyššieho stupňa sa už vo výberovom konaní nevyžaduje ani jazyková znalosť, ani ďalšia odborná znalosť. Výberové konanie bude len ústnym pohovorom. Ale kde inde by sme sa mali pozerať na jazykovú výbavu, ako na súde vyššieho stupňa?" pýtala sa.

Úplné uzatvorenie do seba zase Žitňanská vidí pri prokuratúre. "Výberové komisie na prokurátorov budú zložené len z prokurátorov. Ak bude prokurátorský čakateľ, tak ani len výberové konanie nebude. Systém prokuratúry sa pri personálnom obsadzovaní úplne uzatvára," dodala.

Opozičné vyhlásenia o uzatváraní justície označil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) za demagógiu. "Ja neuzatváram justíciu. Výberové konania pre sudcov zostávajú otvorené," povedal. Borec tvrdí, že jeho rezort rieši len otázku kvalitného vzdelávania uchádzačov o sudcovský talár. Minister totiž chce, aby adepti na budúcich sudcov chodili na výberové konania čo najlepšie pripravení.

Borecova novela zákona o Justičnej akadémii vrátila na súdy a prokuratúru justičných a právnych čakateľov. Čakateľov zrušila reforma bývalej ministerky spravodlivosti Žitňanskej, ktorá chcela takto riešiť, okrem iného, aj problém rodinkárstva v justícii. Rezort pod vedením Tomáša Boreca opätovné znovuzavedenie čakateľov odôvodnil tým, že sa v praxi osvedčili.