Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

J. Žitňanská: Výsledok NOVA je úspech, žiadna iná strana to nedokázala

Jana Žitňanská Foto: TASR/Martin Baumann

Pre TASR to dnes uviedla Jana Žitňanská, ktorá sa podľa neoficiálnych odhadov stala novou europoslankyňou za toto hnutie.

Bratislava 25. mája (TASR) - Výsledok hnutia NOVA v sobotňajších (24.5.) voľbách do Európskeho parlamentu je úspechom, lebo žiadna politická strana takto neobstála, pokiaľ si neprešla aj parlamentnými voľbami. Pre TASR to dnes uviedla Jana Žitňanská, ktorá sa podľa neoficiálnych odhadov stala novou europoslankyňou za toto hnutie.

"Je to výsledok tvrdej poctivej práce našich členov a sympatizantov. Ďakujem všetkým voličom, ktorí prišli, treba si vážiť každého, kto volil. Gratulujem aj ostatným úspešným kandidátom. Som rada, že sa tam dostali tí, ktorí sa dostali a nie zástupcovia rôznych extrémistických strán, ktoré by mohli SR skôr poškodiť," odkázala.

Na otázku, ako si vysvetľuje, že sa jej z druhého miesta podarilo prekrúžkovať lídra kandidátky NOVA Jozefa Kollára, odpovedať nevedela. "Nemám na to nejakú teóriu alebo vysvetlenie. Ponúkla som svoju prácu, svoju službu a keď to ľudia ocenili, ďakujem im za to," dodala súčasná poslankyňa NR SR.

V novom europarlamente by mali za Slovensko sedieť poslanci strán Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS, SaS, NOVA, OĽaNO, Most-Híd a SMK. Vyplýva to z odhadov politických strán po sčítaní približne 97 percent okrskov.

Podľa nich by Smer-SD mal mať okolo 24 až 25 percent, čo znamená štyri mandáty. To je o jeden menej, ako má strana v súčasnosti. KDH by malo mať okolo 13 percent, čo by znamenalo, že obsadí dve, možno až tri kreslá.

Nasleduje OĽaNO, ktoré by malo mať osem až deväť percent a vďaka tomu jeden až dva mandáty. SDKÚ-DS podľa odhadov volilo sedem až osem percent, čo by strane mohlo priniesť jeden až dva mandáty. Strany SaS, NOVA, Most-Híd a SMK sa pohybujú medzi piatimi a šiestimi percentami, čo znamená zisk po jednom mandáte. Podľa odhadov volilo na Slovensku v eurovoľbách opäť rekordne málo ľudí. Účasť bude možno nižšia ako v predchádzajúcich voľbách pred piatimi rokmi. Odhaduje sa okolo 15 percent.

Podľa zistení denníka Pravda 13 miest slovenských europoslancov v Európskom parlamente obsadia: Maroš Šefčovič, Monika Flašíková Beňová, Boris Zala, Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Anna Záborská, Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Ivan Štefanec, Eduard Kukan (obaja SDKÚ), Branislav Škripek (OĽaNO), József Nagy (Most-Híd), Richard Sulík (SaS), Pál Csáky (SMK) a Jana Žitňanská (Nova, KDS, OKS).

Oficiálne výsledky volieb do EP sa začnú zverejňovať rovnako ako v ostatných štátoch EÚ dnes o 23. hodine, v sídle Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku na bratislavských Palisádach. Priebežné výsledky zverejňované nebudú. Slovensko bude mať v europarlamente 13 poslancov.