Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

ŽITŇANSKÁ: Z právneho hľadiska nie je možné zrušiť milosť pre Kočnera

Na snímke ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská Foto: TASR - Jakub Kotian

Ministerka vidí veľký rozdiel medzi rušením amnestií zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara a rušením milostí prezidenta Michala Kováča.

Bratislava 29. marca (TASR) – Zrušiť všetky milosti, ktoré prezident Michal Kováč udelil v kauze Technopol, zrejme nie je možné. Po zasadnutí vlády to dnes uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Bráni tomu podľa nej právna otázka.

Fakt, že koalícia presadzuje iba zrušenie milosti pre syna prezidenta Kováča podľa Žitňanskej nesúvisí s osobou Mariána Kočnera, ktorému bola milosť v kauze Technopol taktiež udelená. „Je to určite len právnej otázke,“ vysvetlila ministerka s tým, že to už nie je typ milosti, ktorý by spĺňal kritériá potrebné na zrušenie.

„Medzi milosťami je jeden jediný rozdiel, a ten spočíva v tom, že Michal Kováč mladší je rodinný príslušník,“ ozrejmila Žitňanská. „Bez ohľadu na to, čo si morálne myslíme o celej kauze Technopol, tak tá otázka, či v plnej šírke kauzy to zrušenie milostí môže obstáť, z toho právneho hľadiska je proste závažný argument,“ zdôraznila.

Ministerka vidí veľký rozdiel medzi rušením amnestií zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara a rušením milostí prezidenta Michala Kováča. „V morálnej rovine je rozdiel v týchto milostiach oproti amnestiám v tom, že sú to úplne iné inštitúty. V jednom prípade šlo o zneužitie štátnej moci, v druhom prípade bolo umožniť vyšetrenie. Takže, ten rozdiel je zásadný,“ uviedla.

Zmena Ústavy SR, na základe ktorej má Národná rada (NR) SR dostať možnosť rušiť prezidentské amnestie alebo individuálne milosti, ak odporujú princípom demokratického a právneho štátu, a Ústavný súd má získať kompetenciu posudzovať ich rušenie, je v NR SR druhom čítaní. V utorok (28. 3.), v závere piateho rokovacieho dňa 14. schôdze o tom 112 hlasmi rozhodli poslanci.

Koaličné riešenie zrušenia amnestií pozostáva z viacerých zmien, ktoré sa majú prijať v zrýchlenom režime. Opozícia avizovala, že vládnu iniciatívu podporí, má však päť pripomienok, ktorými podmieňuje svoje kladné hlasovanie. O ďalšom postupe dnes ráno rokovala koaličná rada. Na pôde parlamentu sa po 14. hodine zídu na grémiu zástupcovia všetkých parlamentných strán.