Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Žitňanská: Zmeny v exekúcii a reštrukturalizácii môžu pomôcť justícii

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská Foto: TASR/Michal Svítok

Kapacity na súdoch sa uvoľnia tým, že exekučné konania bude mať na starosti jediný exekučný súd na Slovensku, ktorým sa stane Okresný súd v Banskej Bystrici.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Zmeny v exekúciách a reštrukturalizáciách môžu výrazným spôsobom pomôcť justícii a zlepšiť prístup k spravodlivosti. Takto zhodnotila parlamentom dnes schválené novinky ich predkladateľka ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Novela Exekučného poriadku podľa nej odbremení súdy a exekúcie budú efektívnejšie. Kapacity na súdoch sa uvoľnia tým, že exekučné konania bude mať na starosti jediný exekučný súd na Slovensku, ktorým sa stane Okresný súd v Banskej Bystrici.

Zmeny v Exekučnom poriadku majú od apríla popri zefektívnení exekúcií priniesť väčšie požiadavky na exekútorov, oveľa jednoduchší má byť aj odklad exekúcie. Novinkou je napríklad i zverejňovanie poverení na vykonanie exekúcie. V novele prešla aj zmena, ktorá má zabrániť tomu, aby náklady exekúcie výrazne presiahli výšku vymáhanej pohľadávky. "Exekúcie budú férovejšie voči dlžníkom," povedala po schválení novely Žitňanská.



Novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii zas prináša novinky ako osobný bankrot. Zmeny majú zlepšiť dostupnosť možnosti oddlženia pre tých, ktorí sa z vlastnej viny alebo iných dôvodov ocitli v dlhovej pasci a nevedia sa z nej dostať.

Osobný bankrot bude podľa Žitňanskej možný dvoma spôsobmi. Prvým je konkurz. Pri predávaní majetku dlžníka však podľa Žitňanskej po novom nedôjde k tomu, aby dlžník zostal na ulici. Druhý spôsob osobného bankrotu je splátkový kalendár.

"Osobný bankrot je druhá šanca pre tých, ktorí sa ocitli v dlhovej pasci," uviedla ministerka spravodlivosti. Zmeny v zákone majú podľa nej tiež zabrániť zneužívaniu reštrukturalizácií. Po novom by mali nezabezpečení veritelia dostať v reštrukturalizácii aspoň 50 percent svojich pohľadávok.