Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

ŽITŇANSKÁ: Europoslanec by nemal riešiť iba európsku agendu

Jana Žitňanská Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa oficiálnej stránky EP v pléne doteraz vystúpila 249-krát.

Bratislava 14. augusta (TASR) – Europoslanec by sa nemal zaujímať len o agendu v Európskom parlamente (EP), ale mal by taktiež riešiť problémy na Slovensku, prinášať na Slovensko príklady dobrej praxe z iných členských krajín a získavať spätnú väzbu k prijatým opatreniam. Pre TASR to uviedla europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA).

"Intenzívne pracujem na podpore zamestnanosti mladých, zrealizovala som semináre o zamestnávaní osôb so zdravotným postihnutím, vzdelávaní budúcich pedagógov a podpore podnikania znevýhodnených ľudí. Teším sa, že som sa mohla podieľať na príprave novej podoby portálu EURES, vďaka ktorému bude jednoduchšie vyhľadať si ponuky práce v zahraničí," odpovedala Žitňanská na otázku TASR, čo doteraz počas svojho funkčného obdobia urobila pre slovenského občana.

Ďalej uviedla, že sa zasadzuje za to, aby sa Slovensko zapojilo do pilotného projektu európskeho preukazu zdravotného poistenia tak, aby si napríklad ľudia so zdravotným postihnutím zo Slovenska mohli uplatňovať zľavy v doprave alebo kultúre aj v iných členských štátoch.

"Vďaka mojej iniciatíve sa navýšili zdroje pre asistentov učiteľa a dôjde k úprave zákona o kompenzačných pomôckach tak, aby poberatelia príspevkov na kompenzáciu zdravotného postihnutia nemuseli započítavať do svojho príjmu dary od iných ľudí," konkretizovala.

Počet vystúpení v pléne EP nepovažuje za smerodajný. "Ako užitočnejšie vnímam skôr pripomienkovanie legislatívy. Priznám sa, že samotné vystúpenia nemám spočítané, ale snažím sa vystúpiť vždy, keď sa prerokúva téma, ktorej sa venujem," dodala.

Podľa oficiálnej stránky EP v pléne doteraz vystúpila 249-krát. Je poslankyňou a členkou predsedníctva za frakciu Európski konzervatívci a reformisti. Zároveň je podpredsedníčkou Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť, členkou Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci, Delegácie pre vzťahy s krajinami Maghrebu a Zväzom arabského Maghrebu a Delegácie pri Parlamentnom zhromaždení únie pre Stredozemie.