Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

M. ŽITNÝ: Žiadne vedenie sa neospravedlnilo pozostalým R. Remiáša

Na snímke matka R. Remiáša upravuje kvety pod železným krížom. (archívne foto) Foto: TASR - Vladimír Benko

Pre slovenskú politickú kultúru je symptomatické, že dodnes sa žiadne vedenie rezortu vnútra sa neunúvalo verejne ospravedlniť pozostalým nebohého Róberta Remiáša, tvrdí bývalý novinár Milan Žitný.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Pre slovenskú politickú kultúru je symptomatické, že dodnes sa žiadne vedenie rezortu vnútra za škandalózne správanie vedenia tohto ministerstva z polovice 90. rokov neunúvalo verejne sa ospravedlniť pozostalým nebohého Róberta Remiáša. Zdôraznil pre TASR bezpečnostný analytik a bývalý novinár Milan Žitný. Od smrti Remiáša uplynie 29. apríla už 20 rokov.

"Ráno 30. apríla 1996 prišla kolegyňa Ľuba Lesná do redakcie Rádia Slobodná Európa mimoriadne znepokojená - Róbert Remiáš sa vraj od večera predošlého dňa nikomu neohlásil a nie je možné sa s ním spojiť. Večer odišiel ešte na jedno stretnutie a odvtedy je nezvestný. V prvom momente som si nespojil s Remiášom správu z médií, že pri bratislavskej Riviére explodovalo v noci auto - výbuch som podvedome považoval za ďalšiu z aktivít slovenského podsvetia - veď pred rokom vybuchlo rovnako v širšom centre neďaleko Úradu vlády SR vozidlo so známymi bratislavskými gangstermi Danišovcami (Tuti a Papas, pozn. TASR). Ale popoludní sa už Ľubina zlá predtucha vyplnila - Ministerstvo vnútra SR vydalo správu, že pri Riviére vybuchlo vozidlo s vodičom Róbertom R.," spomínal Žitný.

Podľa jeho slov ho na tej správe zaujali dva detaily. "Prvým bola zmienka, že - podľa rezortu vnútra - príčinou výbuchu bola 'pravdepodobne porucha na splynovacom zariadení'. Toto podsúvanie návodu, akým smerom sa majú úvahy verejnosti od začiatku uberať, bolo podozrivé - vnútro naznačuje príčiny výbuchu vo fáze, keď v iných prípadoch je vždy zdržanlivé a odkazuje na prebiehajúce vyšetrovanie a potrebu počkať na závery forenzných expertov," objasnil bezpečnostný analytik. "Druhý detail správy už v kombinácii s prvým vytvoril silnú indíciu, že za explóziou treba hľadať špinavé paprče vládnej moci a nie technickú poruchu. Ten detail znel približne tak, že Róbert R. bol známy tým, že sa pohyboval medzi tzv. autičkármi, čiže v prostredí organizovaného zločinu," povedal ďalej.

"Istý čas potom, čo rezort vnútra informoval, že podľa expertízy Kriminalistického a expertízneho ústavu príčinou výbuchu bola naozaj porucha na splynovacom zariadení, odišiel z ústavu jeho pracovník Tibor Šmida. Na tlačovej konferencii zverejnil skutočné závery expertízy: príčinou explózie boli dva nástražné výbušné systémy, jeden na splynovacom zariadení, druhý pod palubnou doskou. Symptomatické pre tunajšiu politickú kultúru je, že dodnes sa žiadne vedenie rezortu vnútra za škandalózne správanie vtedajšieho vedenia ministerstva neunúvalo verejne sa ospravedlniť pozostalým nebohého Róberta Remiáša," zdôraznil na záver Žitný.

Róbert Remiáš zomrel pri výbuchu svojho auta dňa 29. apríla 1996 v Bratislave na križovatke ulíc Botanická, Karloveská a Devínska cesta. Muž mal byť spojkou s bývalým príslušníkom SIS Oskarom Fegyveresom, ktorý mal vypovedať, že na zavlečení syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča sa podieľala tajná služba. Policajný vyšetrovateľ obvinil z vraždy Remiáša dvoch údajných vykonávateľov Jozefa Roháča a Imricha Oláha.

Šéf vyšetrovateľov polície Jaroslav Ivor v roku 1999 uviedol, že Remiáša sa podarilo zavraždiť až na druhý pokus. Ešte pred 31. augustom 1995, kedy bol unesený exprezidentov syn Michal Kováč ml., mal Miroslav Sýkora požiadať Jozefa Roháča, aby zabezpečil výbušninu, zhotovil nástražný výbušný systém a umiestnil ho pod vozidlo BMW Remiášovej manželky. Iniciáciu výbušného systému mal zabezpečiť Imrich Oláh spolu s dvoma mužmi. Tento systém však zlyhal. Nový nástražný výbušný systém niekedy medzi 31. augustom 1995 a 29. aprílom 1996 umiestnili pod zadnú nápravu vozidla. Remiáš umrel na šok v dôsledku nadmerných účinkov ohňa a vysokej teploty.

Pre údajný návod na Remiášovu vraždu bol od decembra 2002 stíhaný aj bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexa. Ten obvinenie označil za vykonštruované. Na vražde sa mal podieľať aj bývalý boss bratislavského podsvetia Miroslav Sýkora, u ktorého si podľa obvinenia Ivan Lexa vraždu objednal. Miroslava Sýkoru zavraždili 6. februára 1997 pri bratislavskom hoteli Holiday Inn.

Bratislavská krajská prokuratúra zastavila trestné stíhanie Imricha Oláha a Jozefa Roháča za vraždu Róberta Remiáša dňa 18. septembra 2006. "Vyšetrovaním bolo preukázané, že títo dvaja obvinení skutok nespáchali," uviedol vtedajší generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka. V roku 2006 taktiež zastavili trestné stíhanie Ivana Lexu.