Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Živica spúšťa nový ročník projektu pre školy Elektroodpad-Dopad5

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

V rámci dištančného vzdelávania žiaci a študenti prehľadali aj skrine doma, zaviedli domáci zber batérií a vyzbierali vyše 7000 kilogramov elektroodpadu.

Zvolen 3. septembra (TASR) - Nový ročník projektu pre školy Elektroodpad-Dopad5 spúšťa v týchto dňoch Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica. Cieľom projektu je vzdelávať žiakov o životnom cykle elektroodpadu a naučiť ich zodpovednej spotrebe. Školy budú zároveň tento odpad aj zbierať. Ako TASR informovala komunikačná manažérka CEEV Eva Sládková, projekt je určený pre druhý stupeň základných škôl a pre stredné školy.

Odborná porota vyberie z prihlásených záujemcov 20, ktorí sa tento rok zúčastnia na programe. „Poskytneme im bezplatný webinár pre učiteľov, trojdňový kurz pre akčné tímy, metodické a informačné materiály k téme, zberné nádoby a odvoz elektroodpadu, ale tiež exkurziu do prevádzky spoločnosti v Banskej Bystrici, ktorá takýto odpad spracúva," hovorí manažérka projektu Lesanka Blažencová.

V projekte sa veľký dôraz kladie na rovesnícke vzdelávanie a praktickú časť výučby. Vlani sa napriek sťaženým podmienkam v súvislosti s pandémiou podarilo 21 zapojeným školám začleniť tému elektroodpadu do 23 predmetov, triednických hodín aj do adaptačného vzdelávania po návrate žiakov do škôl. O záťaži životného prostredia a dosahoch na ľudské osudy pri ťažbe, výrobe a spotrebe elektroniky a o dôležitosti minimalizácie a recyklácie sa podľa Sládkovej dozvedelo spolu 4430 žiakov a študentov. Na akčných dňoch sa zúčastnilo celkom 3660 žiakov a študentov.

V rámci dištančného vzdelávania žiaci a študenti prehľadali aj skrine doma, zaviedli domáci zber batérií a vyzbierali vyše 7000 kilogramov elektroodpadu.

Aktuálna výzva je otvorená do 19. septembra. Školy sa môžu hlásiť prostredníctvom registračného formulára.