Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Slovensko

Životná chyba pravice bola tá, že stratila voliča, oponuje P. Frešo

Pavol Frešo Foto: TASR/Martin Baumann

O Pavlovi Frešovi sa v kuloároch hovorí ako jednom z možných kandidátov na post predsedu SDKÚ-DS, ktorý sa má uvoľniť na kongrese 19. mája.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Životnou chybou stredopravých strán, ktoré tvorili bývalú vládu, nebolo odmietnutie koalície so Smerom-SD, ale strata kontaktu s voličom a následne neuspokojivý volebný výsledok. V reakcii na vyjadrenie premiéra a predsedu Smeru-SD Roberta Fica, podľa ktorého spravili stredopravé strany "životnú chybu", keď sa rozhodli odmietnuť koalíciu so Smerom-SD, to povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo (SDKÚ-DS).

"Samozrejme, hrubou chybou celej stredopravej scény bol pád vlády Ivety Radičovej," pripustil Frešo. Čo sa týka Ficovej kritiky rozhodnutia pravicových strán nevstúpiť do koalície, ide podľa Freša o otázku, ktorá pre SDKÚ-DS nie je podstatná. "Kabinetné praktiky sú teraz druhoradé," povedal s tým, že SDKÚ-DS sa v prvom rade musí sústrediť na vybudovanie novej generálnej línie strany.

O Frešovi sa v kuloároch hovorí ako jednom z možných kandidátov na post predsedu SDKÚ-DS, ktorý sa má uvoľniť na kongrese 19. mája. Frešo pre TASR pripustil, že chce byť súčasťou užšieho vedenia SDKÚ-DS. O tom, či bude kandidovať na najvyšší post, sa rozhodne podľa toho, ako sa bude vyvíjať diskusia vo vnútri strany. Zatiaľ ako jediná oficiálne ohlásila svoju kandidatúru podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská.

Fico v rozhovore pre TASR uviedol, že pravicovým stranám ponúkal možnosť konsenzu, "pokiaľ ide o oblasti dôležité pre všetkých a kde nie je politické zafarbenie". Takou je napríklad transparentnosť verejného života, zahraničná politika, podnikateľské prostredie. "To sú témy, kde politické strany môžu spolupracovať, aj keď majú odlišný pohľad," povedal. "Skôr robili všetko preto, aby mohli povedať nie. Ich odpoveď som často považoval za takú, ktorá nezodpovedala volebným výsledkom. V jednom prípade, ak by som akceptoval požiadavky, tak Smer by bol skôr v menšinovej podobe," povedal Fico na margo povolebnej komunikácie s pravicou. Dodal, že jeho strana chcela byť principiálna v oblasti ľavicových hodnôt, priestor na rokovania však existoval.

"Po 20 rokoch v politike musím povedať, že urobili životnú chybu, keď na to nepristúpili, ale to je ich problém. Vidíte, v akom stave je teraz opozícia, a tomu všetkému sa mohli vyhnúť. Ale ak im vyhovuje to, že dvaja na seba kričia v televízii a medzi nimi sedí Pavol Paška, tak ja im to doprajem. Ak im vyhovuje, že sa osem hodín hádajú o jedno kreslo predsedu výboru, ja im to doprajem. Ak sa hádajú a posielajú si pečené prasatá, aj to im to doprajem. Toto asi chceli, tak to majú," uzavrel premiér.