Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Zjazd antifašistov vyslovil podporu R. Ficovi k téme Grécko a kvóty

Na snímke komisári hlasujú počas XVI. zjazdu Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov 20. júna 2015 v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislac Račko

Premiér pred delegátmi zjazdu SZPB tiež pripomenul záporný postoj nielen Slovenska, ale i ďalších krajín EÚ k povinným kvótam utečencov.

Banská Bystrica 20. júna (TASR) – Grécko by malo zostať v eurozóne, ale nie za každú cenu. Tento postoj prísne a tvrdo budeme presadzovať na rokovaní eurosummitu v pondelok (22.6.) večer. Uviedol to dnes premiér Robert Fico pred vyše sto delegátmi, ktorí sa zúčastňujú na 16. zjazde Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) v Banskej Bystrici. Za svoj príhovor, v ktorom sa venoval viacerým témam, si od nich vyslúžil veľký aplauz.

"Úprimne povedané, nie je celkom jasné, čo má byť cieľom summitu, pretože neočakávame, že by sa na ňom dali prijať technické opatrenia typu, čo má urobiť Grécko, aby dostalo ďalšie peniaze. Náš postoj je jednoznačný, na jednej strane si myslíme, že by bola chyba, keby eurozónu opustila nejaká krajina, na druhej strane nemienime držať Grécko v eurozóne za každú cenu," zopakoval premiér pred médiami.



Podľa neho aj Grécko si musí urobiť "svoje domáce úlohy" tak, ako Slovensko, ktoré si prešlo veľmi ťažkým transformačným procesom, keď muselo riešiť napríklad dôchodkové či sociálne systémy.

"Očakávame od Grécka, že si urobí poriadok vo verejných financiách, že jednoducho urobia opatrenia, ktoré znížia ten štandard, na ktorý grécka ekonomika jednoducho nemá. Ak toto nezvládne, tak potom lepšia cesta pre všetkých bude, ak sa rozídeme a pôjdu mimo eurozóny," dodal Fico s tým, že dopady by nemali byť také ďalekosiahle, aké možno pred niekoľkými rokmi, a to vďaka pripravenosti eurozóny i Slovenska.



Premiér pred delegátmi zjazdu SZPB tiež pripomenul záporný postoj nielen Slovenska, ale i ďalších krajín EÚ k povinným kvótam utečencov. Podľa neho počet členských štátov EÚ s podobným postojom stúpa, problém treba riešiť, ale nie "rozkazom", koľko migrantov má ktorá krajina na svoje územie prijať.