Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

R. Zmajkovičová navrhuje zakázať v školách cukrovinky či kolové nápoje

podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová Foto: TASR/Michal Svítok

Chce dosiahnuť, aby deti v školách a školských zariadeniach dostávali zdraviu prospešné potraviny a potravinové výrobky.

Bratislava 22. augusta (TASR) - V školách a školských zariadeniach by nemali deťom predávať cukrovinky, zmrzlinu, nanuky, kolové, kávové či energetické nápoje alebo aj jedlá rýchleho občerstvenia. So zákazom takýchto potravinových výrobkov počíta návrh novely školského zákona, ktorý na septembrovú schôdzu predložila podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (Smer-SD).

Chce dosiahnuť, aby deti v školách a školských zariadeniach dostávali zdraviu prospešné potraviny a potravinové výrobky. "Cieľom návrhu je zastaviť doterajší trend rastu obezity u obyvateľov SR, najmä u školopovinných detí a mládeže," odôvodnila svoj návrh Zmajkovičová.

Súčasne chce dosiahnuť "zníženie existujúceho deficitu v príjme pozitívnych nutrientov vo výžive" a tiež znížiť rizikové faktory výživy. Podľa Zmajkovičovej je potrebné uvedomiť si a pochopiť vplyv stravovania na vývoj detí. "Predmetný návrh si kladie za cieľ aj napomôcť k zastaveniu nárastu zdraviu škodlivej nadhmotnosti a obezity u detí a mládeže," uzavrela predkladateľka.