Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Bratislavská Reduta sa kvôli predsedníctvu zmenila, pozrite sa ako

Na snímke priestory v Redute, ktorými budú prichádzať zahraničné delegácie a vybraní hostia v Bratislave 29. júna 2016. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prvé zasadnutie sa v Redute, ktorá bude hlavným dejiskom podujatí v rámci predsedníctva, uskutoční v piatok.

Bratislava 29. júna (TASR) - Bratislavská Reduta je pripravená na podujatia slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Jej zmenu na kongresové centrum dnes novinárom predstavil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smer-SD). "Budú sa tu konať všetky podujatia na najvyššej úrovni, 19 ministerských schôdzok, aj summit lídrov, o ktorom sa rozhodlo dnes v Bruseli," priblížil Lajčák.

"Je za tým obrovské množstvo práce, aby sme premenili túto budovu, ktorá slúži najmä na koncertné účely, na moderné kongresové centrum," povedal Lajčák. V objekte tak okrem iného pribudlo asi desať kilometrov káblov, 160 stolov a 700 stoličiek. Stavebné zásahy do budovy boli podľa jeho slov vylúčené, pred Redutou tak pribudli pavilóny, v ktorých sú umiestnené portálové a batožinové skenery.



"Ja si myslím, že firmy, ktoré sme vybrali vo verejnej súťaži, odviedli skvelú prácu. Odrážam sa aj od vlastných skúseností, pretože som zažil veľa predsedníctiev. Čo sa mi páči, je, že sme dokázali skĺbiť nádherné priestory historickej budovy s potrebným moderným vybavením na to, aby sa tu dalo rokovať," uviedol Lajčák.



Priznáva, že modré pavilóny v tvare domčekov pred Redutou sú šokujúce, ale, ako hovorí, "asi to tak má byť". Pripomína, že šokoval Louvre aj Eiffelova veža, rovnako, že pavilóny na jeseň odmontujú. Jednou z najťažších vecí bolo podľa architekta Iľju Skočeka nájsť spoločné motívy Európskej únie a Slovenska. Symbolom sa nakoniec stala modrotlač, ktorá sa u nás v minulosti často využívala na farbenie krojov a textílií.

Prvé zasadnutie sa v Redute, ktorá bude hlavným "dejiskom" podujatí v rámci predsedníctva, uskutoční v piatok (1.7.). Vláda tu bude rokovať s kolégiom Európskej komisie. Slávnostné obedy a večere sa budú konať na Bratislavskom hrade. Lajčák verí, že výber priestorov zanechá v návštevníkoch silný dojem.