Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zmeny v senáte KS v prípade Harabin vs. GP SR boli v súlade so zákonom

Minister spravodlivosti Tomáš Borec. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Novinárom to dnes povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), ktorého rezort zmeny v senáte analyzoval.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Zmeny v senáte bratislavského Krajského súdu v prípade sporu medzi predsedom Najvyššieho súdu (NS) SR Štefanom Harabinom a Generálnou prokuratúrou (GP) SR boli v súlade so zákonom. Novinárom to dnes povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), ktorého rezort zmeny v senáte analyzoval.

"Predseda Krajského súdu vykonal svoje riadiace akty z pohľadu rozdeľovania práce úplne legitímne a v súlade so zákonom bez toho, že by bol spôsobený nejaký zásah v prospech niektorej z procesných strán," deklaroval Borec. Zmena senátu bola podľa jeho slov spôsobená nedostatkom sudcov vyvolaným nerovnomerným nápadom vecí medzi jednotlivé senáty.

Na margo odškodného 150.000 eur, ktoré Harabin vysúdil, Borec poznamenal, že on nie je priateľom vysokých náhrad takéhoto typu. Navyše, od 1. januára už platí novela zákona, podľa ktorej je maximálna výška takéhoto odškodného maximálne na úrovni 50-násobku minimálnej mzdy (v súčasnosti necelých 17.000 eur). Harabin však podal žalobu skôr, súd preto rozhodoval podľa starého zákona.

Denník Sme minulý týždeň informoval, že pri rozhodovaní o odškodnom pre Harabina bol Krajský súd v Bratislave najskôr proti a v jeho prospech rozhodol až po zmene senátu. Na konanie v tomto prípade vyzval Boreca poslanec Daniel Lipšic (nezaradený). "V tak flagrantnom prípade by minister konať konečne mal. Tento druhý senát je rovnaký, ktorý rozhodoval v škandalóznom prípade proti exprezidentovi Michalovi Kováčovi v žalobe, ktorú na neho podal Ivan Lexa. Podľa mojej mienky to nie je náhoda. Justičná mafia si zariadila, ktorý súd a senát bude rozhodovať v prospech pána Harabina," podotkol Lipšic.

Harabin vysúdil odškodnenie od Generálnej prokuratúry SR za to, že v roku 2008 potvrdila, že prepis jeho telefonátu s údajným narkobarónom Bakim S. bol súčasťou jej dohľadového spisu.

SÁDOVSKÝ: Pôvodný senát v spore Harabin verzus GP SR nebol činný


Štefan Harabin
Foto: TASR/Michal Svítok
Mediálne informácie, že Krajský súd v Bratislave (KS BA) urobil v spore medzi predsedom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom a Generálnou prokuratúrou SR výnimku a odňal prípad senátu, ktorý vysoké odškodné zamietol a že predseda KS BA Ľuboš Sadovský porušil zásadu zákonného sudcu, sú v celom rozsahu nepravdivé a osočujúce.

Pre novinárov to dnes uviedol predseda KS BA Sádovský. Mimo iného zdôraznil, že pôvodný senát, ktorý rozhodoval vo veci od októbra 2012 nebol činný a keby sa mu vec nechala, porušil by sa zákon. Dôsledkom personálneho poddimenzovania KS BA bola aj skutočnosť zmeny senátu. "Ak by som manipuloval vecou, dopustil by som sa trestného činu," ohradil sa Sádovský. "Pravidlo je - náhodný výber vecí elektronickým systémom," povedal ďalej. Mimo iného priblížil, že v súčasnosti funguje desať senátov vo všeobecných občiansko-právnych sporoch. Senát, ktorý pojednával a rozhodol v spore Harabin verzus GP SR v tom istom mesiaci rozhodoval dovedna v 42 veciach. Predseda KS BA dnes poskytol novinárom šesťstranové vyjadrenie k obsahom článkov "Harabin dostal iný senát" a "Pri Harabinovi menili senát" z piatka 8. novembra uverejnených v denníku Sme. V spomínanom vyjadrení predsedu KS BA sa mimo iného uvádza, že "je potrebné zdôrazniť, že do samotného spôsobu technického pridelenia a teda náhodného výberu prostredníctvom elektronickej podateľne predseda súdu a nikto iný žiadnym spôsobom nemôže zasahovať".

"Dnešného dňa predseda Krajského súdu v Bratislave poskytol vyjadrenie k obsahu článkov zverejnených v denníku SME dňa 8. novembra o údajnej manipulácii so súdnym spisom v spore Štefan Harabin a Generálna prokuratúra SR. Jednoznačne z tohto vyjadrenia a z priložených dokumentov vyplýva, že tvrdenia v predmetných článkoch denníka SME sú nepravdivé. Súčasťou vyjadrenia sú aj riadiace akty a ďalšie dokumenty Krajského súdu v Bratislave, súvisiace s danou vecou. Predmetné vyjadrenie predseda Krajského súdu v Bratislave poskytne ministrovi spravodlivosti SR Tomášovi Borecovi a bude zverejnené aj na webovej stránke súdu," informoval dnes TASR hovorca KS Pavol Adamčiak.

Denník Sme v piatok 8. novembra informoval, že pri rozhodovaní o odškodnom pre Harabina bol Krajský súd v Bratislave najskôr proti a v jeho prospech rozhodol až po zmene senátu. "V tak flagrantnom prípade by minister konať konečne mal. Tento druhý senát je rovnaký, ktorý rozhodoval v škandalóznom prípade proti exprezidentovi Michalovi Kováčovi v žalobe, ktorú na neho podal Ivan Lexa. Podľa mojej mienky to nie je náhoda. Justičná mafia si zariadila, ktorý súd a senát bude rozhodovať v prospech pána Harabina," podotkol Lipšic.

Harabin vysúdil odškodnenie od Generálnej prokuratúry SR za to, že v roku 2008 potvrdila, že prepis jeho telefonátu s Bakim S. bol súčasťou jej dohľadového spisu.