Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Spoločné česko-slovenské nebo je realitou. Ministri podpísali zmluvu

Na snímke sprava minister obrany SR Peter Gajdoš a ministerka obrany ČR Karla Šlechtová počas fototermínu pred podpisom vykonávacej zmluvy k dohode o vzájomnej ochrane vzdušného priestoru v Bratislave 5. januára 2018. Foto: TASR/Dano Veselský

Šlechtová zdôraznila, že Slovensko je kľúčovým partnerom a ČR s ním chce spolupracovať na spoločných projektoch, ale aj na úrovni krajín V4.

Bratislava 5. januára (TASR) – Minister obrany Slovenskej republiky Peter Gajdoš (SNS) a ministerka obrany Českej republiky Karla Šlechtová podpísali v piatok vykonávaciu zmluvu k dohode o vzájomnej ochrane vzdušného priestoru. Takzvané "spoločné česko-slovenské nebo" sa tým dostáva do fázy praktickej realizácie.

Spoločná dohoda oboch štátov je dňom podpisu vykonávacej zmluvy v plnej miere funkčná a bude realizovaná, oznámil na následnom brífingu slovenský minister. "V praxi to znamená, že navzájom si budeme poskytovať vzájomnú spoluprácu pri ochrane vzdušného priestoru, je jedno akými prostriedkami vzdušnej ochrany," povedal Gajdoš.

S novovymenovanou šéfkou českého rezortu obrany prediskutoval aj možnosti vzájomnej spolupráce pri modernizácii ozbrojených síl krajín, aj pokračovanie spolupráce podnikov v oblasti zbrojnej výroby. Šlechtová zdôraznila, že Slovensko je kľúčovým partnerom a ČR s ním chce spolupracovať na spoločných projektoch, ale aj na úrovni krajín V4.



Podľa Gajdoša nie je prekážkou, že obe krajiny disponujú rozdielnymi typmi stíhacích nadzvukových lietadiel. Slovensko, ktoré v minulosti uvažovalo o nákupe švédskych stíhačiek JAS-Gripen, ktoré má v prenájme aj Česká republika, bude v najbližších rokoch stále odkázané na ruské stíhačky typu MiG-29. "Tie vzťahy sú skutočne nadštandardné, dnešný deň to potvrdzuje a nezáleží na tom, či máme Gripeny, či máme MiG-29, ale že bude zabezpečená zmluva a my ju zabezpečíme," zdôraznil slovenský minister.

Česká ministerka sa Gajdoša pýtala na rozdielnosť vzdušnej techniky oboch krajín. "Bola som ubezpečená o tom, že fakt, že v túto chvíľu má každý štát iné stíhačky, nie je problém a som pripravená pomôcť, pokiaľ Slovenská republika bude plniť svoje záväzky, čo očakávam, že bude," uviedla ministerka s tým, že o tejto veci debatovali aj s prítomnými veliteľmi vzdušných síl.



Podobnú dohodu by mohlo v najbližších mesiacoch Slovensko podpísať aj s Maďarskom, informoval Gajdoš. "S Poľskom rokujeme. Tí sú toho názoru, že stačí zmluva, ktorá je z NATO, pretože je tu systém protivzdušnej obrany NATINAC," doplnil.

Dohodu medzi Slovenskom a Českom o vzájomnej ochrane vzdušného priestoru podpísali v Bruseli 15. februára 2017 ministri obrany SR Peter Gajdoš a ČR Martin Stropnický. Dokument, ktorý následne ratifikovali národné parlamenty i prezidenti oboch štátov, predpokladá vzájomnú pomoc pri teroristickej hrozbe, alebo v situácii, že by niektorá zo zmluvných krajín nebola schopná zabezpečiť ochranu svojho vzdušného priestoru.