Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zmluva medzi SR a Maďarskom prispieva k budovaniu EÚ

Robert Fico a predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Foto: TASR

Naše krajiny sa stali motorom regionálnej spolupráce.

Bratislava/Budapešť 18. marca (TASR) - Pred 20 rokmi sa podarilo uzatvoriť zmluvu, ktorá poskytuje patričný a dodnes platný rámec rozmanitej spolupráci, ktorá je vzájomne výhodná. Cieľom uzatvorenia zmluvy bolo, aby sme prispeli vzájomnými vzťahmi k európskemu budovaniu a nie zaťažovali ho. Vo vyhlásení pre TASR pri príležitosti nadchádzajúceho 20. výročia podpísania Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou to uviedlo maďarské ministerstvo zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov.

O zmluve, ktorá bola podpísaná v Paríži 19. marca 1995 premiérmi oboch krajín Vladimírom Mečiarom a Gyulom Hornom, rezort maďarskej diplomacie píše, že uvedený cieľ sa podarilo dosiahnuť, pretože naše krajiny sa stali motorom regionálnej spolupráce.

Na otázku TASR, aký vplyv má táto zmluva na terajšie dobré vzájomné vzťahy, ministerstvo uviedlo, že vzťahy Maďarska a Slovenska snáď ešte nikdy neboli také vyvážené ako teraz.

"Nepochybne v tom zohráva významnú úlohu systém zmiešaných komisií zriadených v zmysle medzištátnej zmluvy, ktorý poskytuje možnosť na to, aby sa pri prerokovaní problémov mohla uplatniť dobrá vôľa. Je to rámec, ktorý umožní vydiskutovať všetko bez toho, aby sa prípadné sporné záležitosti riešili prostredníctvom médií," píše sa v dokumente.

K otázke vplyvu zmluvy na ekonomické vzťahy rezort pripomenul, že Slovensko je tretím najdôležitejším obchodným partnerom Maďarska. Vzájomná výmena tovaru vzrástla v uplynulých 20 rokoch 8,5-násobne.

"Na oboch stranách hraníc realizujeme množstvo investícií. Medzi našimi občanmi budujeme mosty, symbolické i tie skutočné. Naším spoločným záujmom je, aby štátne hranice boli husto priechodné, preto v nadchádzajúcich rokoch vybudujeme 21 nových cezhraničných priechodov. Energetická spolupráca medzi Maďarskom a Slovenskom je príkladom v regióne, pretože interkonektor spájajúci maďarský a slovenský systém plynovodov významne zlepšuje energetickú bezpečnosť strednej Európy," konštatuje sa vo vyhlásení.

"Systém zmiešaných komisií poskytuje dostatok priestoru na jemné dolaďovanie základnej medzištátnej zmluvy, preto prehodnotenie základnej zmluvy nepovažuje Maďarsko za opodstatnené," uzatvára maďarské ministerstvo zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov.