Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zmluva o obchodovaní so zbraňami nadobudne platnosť na Štedrý deň

Foto: TASR/Milan Kapusta

Ide o významný medzník stanovujúci najvyšší univerzálny štandard pre reguláciu obchodovania so zbraňami.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí víta, že v stredu (24.12.) nadobúda platnosť medzinárodná Zmluva o obchodovaní so zbraňami (Arms Trade Treaty - ATT). Tento dokument totiž rezort považuje za významný medzník stanovujúci najvyšší univerzálny štandard pre reguláciu obchodovania so zbraňami.

"Sme presvedčení, že dôslednou kontrolou obchodu so zbraňami je možné predchádzať rizikám nelegálnych tokov zbraní a ich nekontrolovanému hromadeniu," tvrdí ministerstvo. Slovenská republika sa od samého začiatku podieľala na rokovaniach o ATT a bola jednou z prvých krajín, ktoré uložili svoje ratifikačné listiny u depozitára už 2. apríla tohto roka. Zmluvu o obchodovaní so zbraňami doteraz podpísalo 130 a ratifikovalo 60 krajín sveta.

Text zmluvy prijalo Valné zhromaždenie OSN 2. apríla 2013. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (Smer-SD) ju podpísal v New Yorku 10. júna. Táto globálna norma položí základ pre čo najvyšší univerzálny štandard obchodovania so zbraňami, ako aj dôslednú kontrolu legálneho obchodu s nimi. Vzťahuje sa na všetky konvenčné zbrane v rámci týchto kategórií - bojové tanky, obrnené bojové vozidlá, delostrelecké systémy veľkého kalibru, bojové lietadlá, útočné helikoptéry, bojové plavidlá, rakety a raketové komplety, ručné a ľahké zbrane. Obsahuje aj kategóriu streliva, munície a náhradných dielov a komponentov, ktorých implementácia sa limitovane viaže iba na posúdenie exportných rizík a zakázaných vývozov.

V dokumente sa exaktne definujú prípady, kedy takéto obchody zamietnuť. A to vtedy, ak sú v rozpore s opatreniami prijatými Bezpečnostnou radou OSN, zvlášť zbrojnými embargami. Ďalej, ak by došlo k porušeniu medzinárodných zmlúv, prípadne by mohol byť transfer zbraní zneužitý na genocídu, zločiny proti ľudskosti, vojnové zločiny, vrátane útokov proti civilným osobám.

Posudzovanie exportu má zahŕňať aj tzv. zlaté pravidlo. Teda zhodnotenie rizika vážneho porušenia ľudských práv a medzinárodného humanitárneho práva, ako aj toho, či takýto vývoz neprispeje k násiliu páchanému na ženách a deťoch. Súčasťou je aj posúdenie rizika zneužitia zbraní teroristami a nadnárodným organizovaným zločinom.