Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ZMOS: Agrorezort prisľúbil 27 miliónov eur pre obce do 500 obyvateľov

Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora počas otvorenia 29. snemu ZMOS v Bratislave 23. mája 2018. Foto: TASR - Martin Baumann

Malé obce podľa M. Sýkoru poukazujú na nedostatok financií, zároveň však musia vykonávať všetky úlohy a kompetencie ako veľké mestá.

Bratislava 23. mája (TASR) – Agrorezort po diskusii s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) prisľúbil presun 27 miliónov eur prioritne pre malé obce pod 500 obyvateľov. Tieto prostriedky sú určené na opatrenia 7.2 a 7.4 v rámci Programu rozvoja vidieka. Uviedol to v stredu na 29. sneme ZMOS jeho predseda Michal Sýkora.

Malé obce podľa neho poukazujú na nedostatok financií, zároveň však musia vykonávať všetky úlohy a kompetencie ako veľké mestá. "Ale pre malé obce do 500 obyvateľov mám pozitívnu správu. Prioritne pre nich sa nám po diskusii s rezortom pôdohospodárstva podarilo v Programe rozvoja vidieka dohodnúť presun 27 miliónov eur na opatrenia 7.2 a 7.4.," poznamenal Sýkora.

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) a členovia vládneho kabinetu podľa Sýkoru prisľúbili aj zámer zrušiť oslobodenie od dane z nehnuteľnosti určitých druhov lesných pozemkov, aby sa tak vrátil výpadok príjmov dotknutých obcí.

Predstavitelia miest a obcí sa v stredu zišli v Bratislave na 29. sneme ZMOS. Snem trvá v dňoch 23. – 24. 5., delegáti budú diskutovať aj o prioritách združenia.