Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

ZMOS: Členovia snemu dnes zvolia nového predsedu

Foto: zmos.sk

Michal Sýkora, starosta Štrby, alebo Radovan Mičunek, starosta obce Píla. Jeden z týchto kandidátov sa stane dnes, na 26. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), novým predsedom organizácie.

Bratislava 28. apríla (TASR) – Michal Sýkora, starosta Štrby, alebo Radovan Mičunek, starosta obce Píla. Jeden z týchto kandidátov sa stane dnes, na 26. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), novým predsedom organizácie. Voľba nového šéfa je jedným z hlavných bodov dnešného programu dvojdňového rokovania (28.4. - 29.4.) najvyššieho orgánu ZMOS-u v bratislavskej Inchebe.

Podľa princípu rotácie sa nový šéf združenia tentoraz vyberá spomedzi starostov. V predchádzajúcich štyroch rokoch bol na čele ZMOS-u primátor Jozef Dvonč z Nitry. Hovorkyňa ZMOS-u Marta Bujňáková pripomenula, že kandidátov na predsedu ZMOS navrhli regionálne združenia. Za kandidatúrou Michala Sýkoru stojí 25 regionálnych združení, Radovana Mičunka podporili dve regionálne združenia. Na sneme a voľbách sa môžu zúčastniť zástupcovia všetkých 2741 členských miest, obcí a mestských častí Bratislavy a Košíc. "Voliť sa bude váhovým hlasovaním, to znamená, že starostovia budú mať rovnaký počet hlasov ako primátori," vysvetlila Bujňáková.

Tohtoročný snem, ktorý sa začína o 13.00 h, bude mimoriadny nielen tým, že je snemom volebným, ale aj tým, že sa koná v roku 25. výročia vzniku ZMOS-u. "V úvode rokovania sa k účastníkom snemu prihovorí prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico i predseda NR SR Peter Pellegrini," informovala Bujňáková.

Okrem voľby predsedu združenia sa dnes uskutoční aj voľba päťčlenného kontrolného výboru ZMOS-u. "O miesto sa v tomto prípade uchádza 22 kandidátov," konkretizovala hovorkyňa združenia.

Dnes večer sa uskutoční aj slávnostný galaprogram, na ktorom bude vyhodnotená súťaž Oskar bez bariér a súťaž Progresívne, cenovo dostupné bývanie. Vzhľadom na to, že ZMOS oslavuje svoje 25. výročie, na galaprograme budú odovzdané ocenenia tým starostom a primátorom, ktorí pôsobili v samosprávnej funkcii viac ako 12 rokov.

V stredu 29. apríla bude pokračovať pracovná časť snemu, ktorá bude zavŕšená schválením uznesenia a priorít činnosti združenia v nasledujúcom roku.