Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

ZMOS: Jednou z priorít by mala byť novela zákona o obecnom zriadení

Na snímke nový predseda ZMOS Michal Sýkora. Foto: TASR/Michal Svítok

Problémom je údajne napr. postavenie dlhoročných starostov, ktorí po čase už zvolení nie sú a často majú potom problém so svojím ďalším uplatnením.



Bratislava 19. mája (TASR) – Jednou z prioritných úloh pre Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) na najbližšie obdobie by mala byť novela zákona o obecnom zriadení. Na dnešnej tlačovej besede po skončení 27. snemu ZMOS to uviedol jeho predseda Michal Sýkora. Ide o zákon prijatý v roku 1990, ktorý určuje základné pravidlá fungovania miest a obcí a tiež pravidlá existencie primátorov, starostov a poslancov zastupiteľstiev. Problémom je údajne napr. postavenie dlhoročných starostov, ktorí po čase už zvolení nie sú a často majú potom problém so svojím ďalším uplatnením. "Nemá žiadnu pomoc do života a pritom sa obetoval pre rozvoj mesta alebo obce," vysvetlil Sýkora.

Úprave by sa podľa neho nemalo vyhnúť ani fungovanie jednotlivých zastupiteľstiev. Sýkora uvádza na priblíženie príklad, keď starosta alebo primátor zvolá rokovanie zastupiteľstva s návrhom programu a poslanci mu ho celý odmietnu a odsúhlasia si svoj program a materiály na rokovanie. "Keď sme robili tento zákon, ktorý bol niekoľkokrát novelizovaný, nerobili sme ho striktne, ale nechávali sme voľnosť. Niekedy sa nám ale zdá, že dochádza k účelovému zneužívaniu, preto bude treba daný priestor zúžiť, aby bol výklad jednoznačnejší," doplnil Sýkora. V opačnom prípade dochádza k anarchii a môže sa skomplikovať život a fungovanie danej obce alebo mesta, a pritom starosta alebo primátor je práve ten, čo nesie zodpovednosť. Združenie sa tak podľa Sýkoru bude snažiť spracovať novelu spomínaného zákona a predložiť ju najskôr na všeobecnú diskusiu priamo v samospráve a následne ju prerokovať so všetkými kompetentnými.

Prioritné úlohy a témy pre ZMOS na najbližšie obdobie sú pritom zadefinované v 17 tézach, ktoré boli prijaté uznesením a združenie bude na ne klásť dôraz. Témy sú rozdelené do troch okruhov, ide o oblasť ekonomickú, legislatívnu a oblasť eurofondov. Veľkú pozornosť bude podľa Sýkoru potrebné venovať napr. aj zákonu o separovanom zbere, teda odpadoch, pri ktorom sa začína jeho aplikačná časť. V tejto súvislosti bude nevyhnutné nájsť spôsob správnej a efektívnej komunikácie, aby ľudia vedeli, prečo je dôležité separovať odpad. Sýkora pripúšťa, že téma je pre samosprávy nákladná, avšak teší sa, ak sú mestá a obce čisté a tiež bez čiernych skládok. Dôležité bude zároveň prijatie stavebného zákona, ktorý bol síce už v minulosti prerokovaný, ale neprešiel legislatívou a nebol schválený.

V prípade riešenia vecných problémov sa ZMOS chystá na dvojstranné rokovania s jednotlivými ministerstvami. Zadefinovať konkrétne veci na riešenie a hľadanie ich riešenia a pomoci by malo združenie aj na úrovni predsedu vlády a predsedu parlamentu. Medzi kľúčové témy patrí napr. doprava, školstvo, bývanie, miestne poplatky či cestovný ruch, v neposlednom rade aj čerpanie eurofondov či verejné obstarávania a s tým spojená snaha znižovania limitov, aby sa nemuselo verejné obstarávanie vyhlasovať "na všetko", ale taktiež aj financovanie preneseného výkonu štátnej moci, posúdenie stavu niektorých operačných programov. Snahou ZMOS je tiež vedieť podporiť čo najviac projektov, nielen vo väčších mestách a obciach, ale aj v tých menších. Diskusia a rokovania by sa podľa Sýkoru nemali vyhnúť ani problematike financovania samospráv, aby nedochádzalo k znižovaniu finančných prostriedkov pre jednotlivé samosprávy. "Daň z príjmov je pre nás pozitívna, ale treba ustrážiť, aby nám zákonmi schválenými v parlamente neboli odoberané finančné prostriedky. Na jednej strane sa tešíme, že máme peniaze, na druhej strane musíme cez legislatívne cesty a normy tieto finančné prostriedky vo veľkej miere používať," odôvodňuje Sýkora. Zvýšená pozornosť by sa mala venovať napr. aj oblasti majetkových vzťahov, usporiadaniu pozemkov či ich prevodom na mestá a obce v prípadoch, ak je to možné.