Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Sýkora: Mestá a obce musia odmietnuť hlasy žiadajúce centralizáciu

Na snímke predseda ZMOS Michal Sýkora. Foto: TASR - Michal Svítok

Pri príležitosti výročia vstupu Slovenska do Európskej únie (1.5.2004) to uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska.

Bratislava 1. mája (TASR) - Európska únia viac ako v minulosti potrebuje kooperáciu, modernizáciu a solidaritu. Rovnako to platí aj o našej miestnej územnej samospráve. Pri príležitosti výročia vstupu Slovenska do Európskej únie (1.5.2004) to pre TASR uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora.

ZMOS zdôrazňuje svoju snahu obhajovať naďalej decentralizáciu a podporovať modernizáciu. Sýkora dodáva, že tak ako pre EÚ aj pre našu samosprávu je dôležitá subsidiarita. Tú považuje za najefektívnejší nástroj na riešenie problémov a nástroj všestranného rozvoja.

"Tak ako členské štáty musia odmietať pokusy o destabilizáciu moderného európskeho priestoru, rovnako aj mestá a obce na Slovensku musia odmietnuť účelovú kritiku miestnej samosprávy a hlasy požadujúce centralizáciu," vyhlásil Sýkora.

Pripomína, že naše plnoprávne členstvo v EÚ bolo dosiahnuté dlhoročným úsilím presadzovaným ZMOS-om a splnením náročných požiadaviek. "Museli sme splniť prísne kritériá a náročné úlohy, ktoré si vyžiadali zásadné zmeny vo všetkých kľúčových oblastiach. Nastúpili sme na cestu tzv. európskych štandardov, ktoré už ako riadny člen aj aktívne tvoríme," vysvetlil.

Výrazná aktivita ZMOS-u podľa Sýkoru prispela k tomu, že najskôr v roku 2000 a potom v roku 2002 Slovensko potvrdilo vysoký stupeň decentralizácie a pristúpilo k niektorým článkom Európskej charty miestnej samosprávy. V roku 2007 vyslovila NRSR súhlas s ratifikáciou zostávajúcich článkov charty. "Otvorene treba povedať, že naše mestá a obce si osvojili ducha charty a rovnako zvládli aj zásadnú reformu verejnej správy, ktorá ich kompetenčne výrazne posilnila," dodal Sýkora.