Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

ZMOS má štúdiu o alternatívnom financovaní municipálneho rozvoja

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Spracovaná analytická štúdia sa detailne venuje problematike úverov, ale aj komunálnym dlhopisom.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vypracovalo analytickú štúdiu zameranú na alternatívne financovanie municipálneho rozvoja. "Dokument reaguje na výhody aj riziká rôznych finančných nástrojov, ktoré môžu mestá a obce využiť mimo vlastných finančných zdrojov a mimo Európskych štrukturálnych a investičných fondov na investovanie do služieb a činností," objasnil hovorca združenia Michal Kaliňák.

Pripomenul, že príchod pandémie ochorenia COVID-19 a nástup ekonomickej krízy urýchlil úvahy o rozšírení alternatívneho financovania municipálneho rozvoja. "Tieto úvahy znásobujú aj niektoré reprezentatívne prieskumy ZMOS-u i obsahové zameranie programového vyhlásenia vlády SR 2020 – 2024," dodal Kaliňák.

Spracovaná analytická štúdia sa detailne venuje problematike úverov, ale aj komunálnym dlhopisom. Tím expertov sa tiež sústredil na problematiku verejno-súkromných partnerstiev a využitie finančnej participácie spoločnosti Slovak Investment Holding. "V dokumente je napríklad spracovaná problematika digitálnej dane, ktorej sa u nás začína venovať stále väčšia pozornosť," upozornil Kaliňák.

Spracovaná analytická štúdia bola realizovaná v rámci projektu Podpora kvality sociálneho dialógu, ktorý ZMOS realizuje vďaka finančnej podpore z Európskeho sociálneho fondu. Je verejne prístupná na webe združenia.