Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ZMOS: Uvedomujeme si potrebu zmeny konania pre životné prostredie

Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. Foto: TASR Pavel Neubauer

Vypnutie svetiel na jednu hodinu je poznávacím znakom celosvetovej kampane, ktorú od roku 2007 organizuje medzinárodná organizácia Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

Bratislava 23. marca (TASR) - Mestá a obce si uvedomujú potrebu zmeny konania a myslenia v prospech životného prostredia. Dôsledky klimatických zmien a potrebu udržateľného nakladania s prírodnými zdrojmi si pripomenú v rámci projektu Hodina Zeme symbolickým vypnutím osvetlenia na verejnom alebo neverejnom objekte v sobotu v čase od 20.30 h do 21.30 h. TASR o tom informoval predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

"Samospráva vytvára nielen prostredie na zvyšovanie osvety o potrebe zmeny správania svojich obyvateľov smerom k udržateľnému nakladaniu s verejnými a prírodnými zdrojmi, ale sama mobilizuje svoje úsilie k takémuto konaniu," uviedol Božik.

Postupne podľa neho rozmýšľajú a konajú v udržateľných alternatívach. Napríklad v rekonštruovaní a vykurovaní verejných budov, obhospodarovaní verejných priestranstiev či miestnych iniciatívach pre svojich obyvateľov.

"Do projektu Hodina Zeme sa tento rok zapoja napríklad mestá Bánovce nad Bebravou, Bardejov, Myjava, Nové Zámky, Piešťany, Prešov, Púchov, Senica, Partizánske a ďalšie samosprávy," dodal predseda.

Vypnutie svetiel na jednu hodinu je poznávacím znakom celosvetovej kampane, ktorú od roku 2007 organizuje medzinárodná organizácia Svetový fond na ochranu prírody (WWF). Zhasnutie je symbolické, zapája sa doň viac ako 190 krajín sveta.