Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

ZMOS: Sledovanie potrieb seniorov musí byť prioritou

Na ilustračnej snímke najstaršia volička obce Terchová 96-ročná Anna Halasová po preukázaní totožnosti podpisuje členke okrskovej volebnej komisie prevzatie hlasovacích lístkov vo voľbách do Národnej rady SR v Terchovej, 5. marca 2016. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Združenie zdôrazňuje, že samosprávy predstavujú z hľadiska viacerých typov sociálnych zariadení najväčšieho zriaďovateľa, a teda aj poskytovateľa služieb.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Sledovanie potrieb seniorov musí byť prioritou pre štát aj samosprávu. Uvádza sa to vo vyhlásení Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) s tým, že demografický vývoj ukazuje na potrebu podporovať aktívnych seniorov a tiež tých, ktorí sú odkázaní od pomoci iných.

"Mestá a obce majú v oblasti sociálnej politiky významné kompetencie a úlohy, rovnako ako samosprávne kraje a štát. Naším poslaním v tejto oblasti preto musí byť rozširovanie a neustále skvalitňovanie služieb, podľa našich možností a potrieb najstaršej generácie," uviedol výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány. Združenie zdôrazňuje, že samosprávy predstavujú z hľadiska viacerých typov sociálnych zariadení najväčšieho zriaďovateľa, a teda aj poskytovateľa služieb.

Mestá a obce podľa ZMOS netreba vnímať len optikou zriaďovateľskej pôsobnosti, ale aj aktéra, ktorý v rámci svojich možností formuje lokálny sociálny model, v ktorom poskytuje napríklad opatrovateľskú, prepravnú a odľahčovaciu službu a ďalšie formy sociálnej pomoci odkázaným seniorom.

"Október už tradične patrí vyjadreniu úcty k starším. Samosprávy v priebehu tohto mesiaca organizujú rôzne kultúrno-spoločenské podujatia a stretnutia so seniormi, ktorí sú pre každú samosprávu symbolom hlbokej úcty a prežitých skúseností. Možno preto si práve dnes, viac ako inokedy, musíme uvedomiť, že v sociálnych službách netreba pozerať na konkurenciu z hľadiska poskytovateľov, ale integráciou tých, ktorí môžu, chcú a vedia spoločnými silami spríjemniť život naším najstarším obyvateľom," konštatoval predseda ZMOS Michal Sýkora.