Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ZMOS: Na Slovensku je 470 obcí bez verejného vodovodu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Poukázalo na potrebu systémovej a plánovanej podpory dobudovania prístupu obyvateľov všetkých miest a obcí k zdravej a bezpečnej vode.

Bratislava 22. marca (TASR) - Na Slovensku je takmer 470 obcí (16,7 percenta) bez verejného vodovodu. Prístup k zdravej a bezpečnej vode nemá 10,55 percenta obyvateľov. Upozornilo na to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pri príležitosti piatkového Svetového dňa vody. TASR o tom informovala ústredná riaditeľka kancelárie združenia Zuzana Špačeková.

Poukázalo na potrebu systémovej a plánovanej podpory dobudovania prístupu obyvateľov všetkých miest a obcí k zdravej a bezpečnej vode. Rovnako aj k infraštruktúre odvádzania a čistenia odpadovej vody z domácností pre všetkých obyvateľov, vrátane malých obcí, vidieckych oblastí a marginalizovaných skupín.

Mestá a obce podľa združenia považujú za nevyhnutné aj investície do rekonštrukcie a renovácie vodovodnej a odpadovej infraštruktúry. Podotklo, že tá v mnohých samosprávach nadsluhuje a spôsobuje aj environmentálne škody a škody na zdraví obyvateľov.

Celkovo je na Slovensku 2890 obcí.