Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

ZMOS nesúhlasí so zmenami v školstve, ktoré navrhujú odborári

Primátor mesta Nitra Jozef Dvonč Foto: TASR

Postup odborového zväzu školstva je vraj krokom, ktorý by destabilizoval situáciu nielen v školstve, ale v celom systéme verejnej správy.

Bratislava 30. marca (TASR) - Postup odborového zväzu školstva je krokom, ktorý by destabilizoval situáciu nielen v školstve, ale v celom systéme verejnej správy. Týmito slovami reagovalo dnes Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) na návrh Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, aby prišlo k zjednoteniu školstva v oblasti financií a riadenia.


Jednou z požiadaviek školských odborárov je, aby financovanie materských škôl, základných umeleckých škôl, jazykových škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a vyšších územných celkov prešlo zo súčasného režimu financovania originálnych kompetencií do režimu financovania prenesených kompetencií. V súčasnosti sú totiž tieto školské zariadenia financované cez podielové dane miest a obcí. Pod prenesené kompetencie spadajú základné a stredné školy, na ktoré prichádzajú peniaze priamo od štátu vo forme normatívu na žiaka.

"ZMOS tento krok považuje za neodôvodnené vyvolávanie problémov, ktoré presahujú rámec a agendu odborov, vnášajú chaos nielen do fungovania školského systému, ale celého systému verejnej správy," reagovalo združenie. Podľa ich slov týmto návrhom školskí odborári zbytočne traumatizujú zamestnancov, vedome ich stavajú proti svojim zamestnávateľom. "Potvrdzuje sa skutočnosť, že odbory nemajú záujem systémovo riešiť problémy v školstve. Naopak, intenzívne hľadajú nepriateľov najmä v radoch zamestnávateľov, v mestách a obciach, v konečnom dôsledku bojujú aj proti občanom," dodal ZMOS.

Mestá a obce v rokoch 2001 - 2002 podľa ZMOS zachránili školský  systém pred kolapsom a tento systém priebežne stabilizujú doteraz. "Našou povinnosťou je povedať nahlas, že zo strany odborov ide o snahu centralizovať, odobrať pôsobnosti občanom, ktoré vykonávajú cez svojich priamo volených zástupcov na úrovni miest a obcí," povedal predseda ZMOS Jozef Dvonč.

Školskí odborári dnes spustili petíciu za zjednotenie regionálneho školstva. Petíciu, ktorá potrvá do 30. septembra, budú distribuovať medzi učiteľov a odborárov.