Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

ZMOS: Okruh regulovaných subjektov by mali rozšíriť aj na nájomné byty

Na snímke vľavo ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák. Foto: TASR - Jakub Kotian

Novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach schválila Národná rada SR na konci marca, úprava rozširuje okruh cenovo regulovaných subjektov v elektroenergetike a plynárenstve.

Bratislava 19. júla (TASR) – Okruh subjektov, ktoré sú pred extrémnym nárastom cien energií chránené opatreniami Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), by sa mal rozšíriť aj o nájomné byty miest a obcí. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) to uviedlo v súvislosti s novelou zákona o regulácii v sieťových odvetviach.

Riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák vysvetlil, že cieľom podnetu je ochrániť pred extrémnym nárastom energií a vyplývajúcimi konzekvenciami nízkopríjmové domácnosti, ktoré sú nájomcami v komunálnych bytoch.

"V prípade, že sa tak nestane, tieto domácnosti si nebudú môcť dovoliť uhradiť vysoké ceny energií. Stanú sa neplatičmi, samosprávam ostanú prázdne byty a v mestách a obciach sa tak budú môcť už iba počítať výšky dlhov," argumentuje Kaliňák. "Nechceme, aby takáto situácia, ktorá je ohrozením ľudí aj samospráv, nastala. Jediná možnosť, ako jej predísť, je rozšíriť okruh regulovaných subjektov o mestské a obecné nájomné byty," zdôraznil.

ZMOS v tejto súvislosti takisto pripomína, že úlohou štátu v rámci sociálnej politiky je vytvárať legislatívne a ekonomické podmienky pre dostupnosť bývania aj domácnostiam s nízkymi príjmami a pre sociálne ohrozené skupiny obyvateľstva.

Novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach schválila Národná rada SR na konci marca, úprava rozširuje okruh cenovo regulovaných subjektov v elektroenergetike a plynárenstve. Rozšírenie sa týka napríklad odberateľov plynu mimo domácnosti, ktorí odoberajú plyn na výrobu tepla a ohrev teplej úžitkovej vody v spoločnom tepelnom zdroji bytového domu.