Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ZMOS: Peniaze od vlády nebudú ani zďaleka stačiť na opravu ciest

Cestári opravujú výtlky na Južnej triede v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Cesty a miestne komunikácie v niektorých obciach a mestách sú podľa ZMOSu v takom stave, že je ohrozený nielen majetok, ale i bezpečnosť ľudí.

Bratislava 14. marca (TASR) - Peniaze, ktoré vláda plánuje poskytnúť mestám a obciam na opravu ciest po tohtoročnej zime, ani zďaleka nepokryjú ich potreby. Uviedol to predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Dvonč. "I napriek tomu oceňujeme túto pomoc. Prichádza v čase, kedy sme boli nútení z úsporných dôvodov obmedziť výdavky na rekonštrukciu ciest v správe obcí a vyrovnať sa s následkami mimoriadnej zimy," vyhlásil.

Predseda ZMOS Jozef Dvonč.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Cesty a miestne komunikácie v niektorých obciach a mestách sú podľa ZMOSu v takom stave, že je ohrozený nielen majetok, ale i bezpečnosť ľudí. "Oprava najviac postihnutých úsekov aspoň čiastočne umožní obciam a mestám skvalitniť miestnu infraštruktúru a ochrániť majetok a zdravie svojich obyvateľov," uviedlo združenie v stanovisku.

Vláda plánuje pomôcť samosprávam s nákladmi na opravu výtlkov na cestách po tohtoročnej zime sumou 16 miliónov eur. Z toho jednu polovicu plánuje poskytnúť vyšším územným celkom a druhú mestám a obciam. Peniaze majú pochádzať z úsporných opatrení, ktoré predstavil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Na rokovaní vláde sme museli konštatovať, že si nepamätáme, keby by mala zima taký negatívny vplyv na cesty na Slovensku a kedy spôsobila také obrovské škody," povedal premiér Robert Fico (Smer-SD) po stredajšom (13.3) rokovaní vlády. Pripomenul, že cestná sieť je rozdelená a že štát zodpovedá iba za diaľnice, rýchlostné komunikácie a cesty prvej triedy. Pripustil však, že stav ciest je v niektorých úsekoch katastrofálny.