Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

ZMOS podporuje transfer skúseností zo samospráv ukrajinským mestám

Michal Kaliňák, archívna snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Cieľom má byť podpora diskusie medzi jednotlivými úrovňami riadenia v téme, ktorú považujú ukrajinské samosprávy za dôležitú z pohľadu ďalšieho napredovania miestnej územnej samosprávy na Ukrajine.

Bratislava 5. júla (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským mestám a obciam. V stredu (7. 7.) realizuje s partnermi na Ukrajine online podujatie, ktoré sa bude venovať problematike hospodárskeho rozvoja na miestnej úrovni, najmä nástrojom podpory rozvoja na území miest a obcí a investičným stimulom na regionálnej a národnej úrovni. Výsledkom týchto podujatí má byť strategický dokument. TASR o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

"Združenie miest a obcí Slovenska podporí diskusiu predstavením nástrojov hospodárskeho rozvoja na miestnej úrovni, skúsenosťami s vytváraním verejno-súkromných partnerstiev a obecných podnikov s cieľom poskytovania služieb na miestnej úrovni a skúsenosťami s fungovaním priemyselného parku na území obce," uviedol Kaliňák. Podujatie sa uskutoční online formou okrúhleho stola. Cieľom má byť podpora diskusie medzi jednotlivými úrovňami riadenia v téme, ktorú považujú ukrajinské samosprávy za dôležitú z pohľadu ďalšieho napredovania miestnej územnej samosprávy na Ukrajine.

Na základe tejto diskusie organizovanej Ukrajinským združením miest a ďalšieho podujatia v rovnakom formáte organizovaného ZMOS-om má byť spracovaný strategický dokument, ktorý bude obsahovať zhodnotenie aktuálneho stavu na Ukrajine v oblasti výkonu kompetencií, ale aj formulovanie odporúčaní tak, aby pripravili ukrajinskú samosprávu na napĺňanie štandardov EÚ a boli podložené skúsenosťami Slovenska a okolitých krajín.

Podujatia vníma Kaliňák ako mimoriadne dôležité z hľadiska prenosu priamych skúseností. "Ukazuje sa, že formovanie hospodárskej politiky na lokálnej úrovni má mimoriadne dôležité sociálne, ale aj ekonomické aspekty na činnosti miest a obcí z hľadiska medziobecnej spolupráce aj optimálneho nastavovania komunálnych podnikov pre zabezpečovanie verejnoprospešných činností," ozrejmil.