Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

ZMOS: V súvislosti s voľbami do NR SR majú obce viaceré povinnosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Drozd

Mnohé informácie pre voličov postupne zverejňujú v špeciálnych rubrikách na svojich webových stránkach.

Bratislava 26. novembra (TASR) - V súvislosti s vyhlásením termínu volieb do Národnej rady Slovenskej republiky majú mestá a obce viaceré povinnosti. Súvisia so zabezpečením príprav bezproblémového priebehu volieb. Mnohé informácie pre voličov postupne zverejňujú v špeciálnych rubrikách na svojich webových stránkach. TASR informoval Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

„Pre mestá a obce z volebnej legislatívy vyplývajú viaceré povinnosti, ktoré sa týkajú technického aj organizačného zabezpečenia parlamentných volieb. Volebné okrsky určuje starosta obce, pričom pri ich tvorbe prihliada na to, aby do volebných miestností mali bezproblémový prístup aj zdravotne postihnutí voliči. Volebný okrsok by mal zahŕňať 1000 voličov,“ uviedol Kaliňák.

Obec vedie stály zoznam voličov, ktorí majú v obci trvalý pobyt. Každý volič si v úradných hodinách môže overiť, či je v zozname zapísaný, prípadne, či údaje o ňom sú pravdivé a úplné.

Najneskôr 25 dní pred dňom volieb obec doručí do každej domácnosti oznámenie, v ktorom uvedie čas konania volieb, volebný okrsok, volebnú miestnosť, ako aj stručný spôsob úpravy hlasovacieho lístka a povinnosť voliča preukázať sa pred hlasovaním preukazom totožnosti.

Voličovi, ktorý nebude môcť voliť vo volebnom okrsku, v zozname ktorého je zapísaný, vydá obec na jeho žiadosť hlasovací preukaz a zo zoznamu ho s touto poznámkou vyškrtne.