Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

ZMOS požaduje stabilizáciu systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov

Na snímke nádoba na triedený odpad - papier. Foto: TASR - Diana Semanová

Dofinancovanie systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov zo strany samospráv je podľa Božika v rozpore so zákonom, ale zo strany obcí je nevyhnutné.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a zberové spoločnosti vo vlastníctve samospráv požadujú stabilizáciu systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov v triedení odpadu. V prípade, ak nebude doriešené financovanie tohto systému, hrozí kolaps pri zbere triedených zložiek odpadov. TASR o tom informovala poverená ústredná riaditeľka kancelárie združenia Zuzana Špačeková.

Žiadajú ministerstvo životného prostredia o znovuzavedenie vyhlášky, ktorá zabezpečuje zavedenie minimálnych sadzieb za určenie nákladov na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenia odpadov z obalových a neobalových výrobkov. "Zavedenie vyhlášky pomôže k stabilizácii systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov po dobu zavedenia systémových opatrení," uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.

Dofinancovanie systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov zo strany samospráv je podľa neho v rozpore so zákonom, ale zo strany obcí je nevyhnutné. "Systém rozšírenej zodpovednosti výrobcov obalov dlhodobo nefunguje správne, financovanie triedeného zberu odpadov zo strany organizácie zodpovednosti výrobcov je dlhodobo nedostatočné," podotkol Božik. ZMOS preto vyzýva envirorezort na urýchlenú nápravu.