Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

ZMOS prekvapil návrh k prechodu financovania škôlok pod štát

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker (HLAS-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Drucker v rozhovore pre TASR avizoval, že chce, aby MŠ od budúceho roka neboli financované mestami a obcami, ale štátom.

Bratislava 10. januára (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) prekvapil návrh k prechodu financovania materských škôl (MŠ) a predprimárneho vzdelávania pod štát. TASR o tom informovala Zuzana Špačeková zo ZMOS. Od 1. januára 2025 by mali byť MŠ financované štátom. Rovnako tak aj školské kluby pre deti.

ZMOS v súvislosti s návrhom žiada ministra školstva, vedy, výskumu a športu Tomáša Druckera (Hlas-SD) o urýchlené rokovanie a vytvorenie pracovnej skupiny s účasťou ZMOS. Ako uviedla Špačeková, návrh je v rozpore s dohodu zo spoločného rokovania ZMOS s rezortom školstva, ktoré sa uskutočnilo v novembri minulého roka.

"V zmysle spoločnej dohody sme rok 2024 mali využiť na to, aby sme rokovali a dohodli sa prostredníctvom pracovných skupín vytvorených rezortom za účasti aj ZMOS v nadväznosti na odmietavé stanovisko ZMOS k prechodu financovania MŠ a predprimárneho vzdelávania pod štát," dodala.

Drucker v rozhovore pre TASR avizoval, že chce, aby MŠ od budúceho roka neboli financované mestami a obcami, ale štátom. Tiež aj školské kluby pre deti. Vníma to ako veľmi pozitívny krok pre Slovensko.