Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

ZMOS: Prioritou je presadzovanie spravodlivých zonácií v zmysle ústavy

Na snímke z 4. decembra 2023 zasnežené Vysoké Tatry. Foto: TASR – Erika Ďurčová

Doterajšie procesy vyhlasovania národných parkov boli podľa dotknutých samospráv vykonané netransparentne.

Bratislava 13. januára (TASR) - Jednou z priorít Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) je presadzovanie spravodlivej zonácie národných parkov v zmysle Ústavy SR, platnej legislatívy, komunikácie so samosprávami, dotknutými organizáciami a ich potrebami. Pre TASR to povedal predseda združenia Jozef Božik.

"ZMOS dlhodobo žiadalo predchádzajúce vedenie envirorezortu o odborné dokončenie zonácie národných parkov. Doterajšie procesy vyhlasovania národných parkov boli podľa dotknutých samospráv vykonané netransparentne, proces nastavovania zonácie prebiehal neodborne a bez vyhodnotenia jej dosahov na miestne samosprávy a ich obyvateľov.

Neodborné riešenie zonácie môže mať podľa Božika dosah na znižovanie zamestnanosti v regiónoch. Môžu tiež byť obmedzované bežné činnosti najmä v malých obciach, zhoršenie sociálnych pomerov v regiónoch, zhoršenie podnikateľského prostredia v regiónoch, a najmä výpadok príjmov pre samosprávy.

Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) v rozhovore pre TASR povedal, že zonácie národných parkov, ktoré nadobudli účinnosť od 1. januára, ministerstvo životného prostredia otvorí. V jednotlivých lokalitách potom začne riešiť "najpálčivejšie" problémy, najmä pri intravilánoch samospráv.

Zonáciou prešli naposledy národné parky Veľká Fatra a Slovenský Kras, dávnejšie aj Slovenský raj, Muránska planina a Pieniny.