Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

ZMOS s partnermi spustí registračný systém pre ubytovanie utečencov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Registračný systém využíva skúsenosti z tvorby podobnej aplikácie, ktorá sa osvedčila počas celoplošného testovania.

Bratislava 4. marca (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spustí registračný systém, ktorý pomôže pri hľadaní disponibilných ubytovacích kapacít pre utečencov, prichádzajúcich na Slovensko z vojnou postihnutej Ukrajiny.

"V súčasnosti je už v testovacom režime, cez víkend budeme ladiť posledné detaily a v pondelok (7.3.) bude zaradený do ostrej prevádzky,“ informoval hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

Podľa jeho slov je cieľom zaviesť centrálny a efektívny logistický systém ubytovania, trasovať umiestnenia, umocniť bezpečnosť, ochranu zdravia, a tiež pomôcť s využitím potenciálu hotelov a penziónov. "Systém bude nastavený tak, aby garantoval ochranu údajov a spracovávaných informácií," zdôraznil Kaliňák.

Registračný systém využíva skúsenosti z tvorby podobnej aplikácie, ktorá sa osvedčila počas celoplošného testovania. "Veríme, že aj novinka dokáže užitočne pomôcť v náročnom období, výrazne skráti čakanie vyčerpaných utečencov za hranicou a zjednoduší život všetkým zúčastneným, ktorí im pomáhajú nájsť bezpečné útočisko," uviedol Matúš Paška zo spoločnosti Bookio, ktorá systém vytvorila.

Služba nadväzuje na doterajšie aktivity ZMOS v prípade manažmentu pomoci utečencom a tým, ktorí im pomáhajú - Logistický model Komunál, priebežne aktualizovaný súpis akútnej potreby, zriadený transparentný účet či online systém Pomocná ruka. "Kancelária ZMOS-u pravidelne komunikuje so samosprávami, prevádzkuje špeciálnu emailovú adresu ukrajina@zmos.sk a tiež podporuje výmenu skúseností s riešením akútnych problémov s humanitárnou pomocou pre mestá a obce," dodal Kaliňák.