Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

ZMOS: Samosprávy slabo využívajú financie na MŠ pre pôvodné podmienky

Na archívnej snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Dôležitým faktorom pre nedostatočné čerpanie finančných prostriedkov sú aj zdĺhavé obstarávania či nárast cien stavebných materiálov, usúdil predseda ZMOS.

Bratislava 5. januára (TASR) - Mnohé samosprávy nedostatočne využívajú finančné zdroje z Plánu obnovy a odolnosti SR pre pôvodné podmienky výzvy na zvýšenie kapacít materských škôl (MŠ). Pre TASR to uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. K aktualizácii výzvy došlo v októbri minulého roka.

"Podmienky výzvy boli pôvodne nastavené tak, že sa do nej mohli zapojiť len žiadatelia z oprávnených lokalít," upozornil. Dôležitým údajom bol podľa jeho slov počet nezaškolených detí v predprimárnom veku s cieľom dosiahnuť určenú mieru zaškolenosti v obciach. Tá vyplývala z cieľov plánu obnovy.

Božik priblížil, že okresy s potrebou zaškoliť viac ako 20 detí rezort školstva vyhodnotil ako okresy s akútnou situáciou a zaradil ich na zoznam oprávnených lokalít. Mnohé z nich pritom boli vylúčené. "Aktualizáciou sa tento problém odstránil a do výzvy sa môžu zapojiť žiadatelia z celého územia Slovenska. To však vyžaduje čas," zhodnotil.

Dôležitým faktorom pre nedostatočné čerpanie finančných prostriedkov sú aj zdĺhavé obstarávania či nárast cien stavebných materiálov, usúdil predseda ZMOS. Rovnako tiež zlá finančná situácia samospráv naprieč celým Slovenskom, ktorá podľa jeho slov vo veľkej miere brzdí investičné projekty.

Na vybudovanie nových kapacít MŠ sú dostupné finančné prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti SR. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu Tomáš Drucker (Hlas-SD). Za problém považuje, že samosprávy je nutné žiadať a presviedčať, aby ich budovali.