Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ZMOS: Služby mediátora pri riešení susedských sporov sa využívajú málo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prieskum realizovalo samosprávne združenie v súvislosti s možnosťou riešenia medziľudských vzťahov či susedských sporov, s ktorými sa na starostov a primátorov obracajú občania.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Hoci väčšina starostov a primátorov súhlasí s tvrdením, že mediácia je účinný nástroj na riešenie medziľudských problémov v obciach a mestách, služby mediátora priamo využíva len 4,5 percenta samospráv. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a odpovedalo v ňom 417 primátorov a starostov.

"V samosprávach, kde pôsobí mediátor, má s jeho službami iba dobré skúsenosti 37,5 percenta respondentov, väčšinou dobré skúseností má 56,3 percenta opýtaných, zvyšných 6,2 percenta sa nevedelo vyjadriť,“ informoval hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

"Z výsledkov prieskumu takisto vyplynulo, že všetky potrebné informácie o mediácii a jej využití v prostredí samospráv má 17,8 percenta samospráv, čiastočnými informáciami disponuje 47,7 percenta opýtaných a „hrubú“ predstavu o mediácii má 21,4 percenta respondentov,“ dodal.

Prieskum realizovalo samosprávne združenie v súvislosti s možnosťou riešenia medziľudských vzťahov či susedských sporov, s ktorými sa na starostov a primátorov obracajú občania. "Necelá tretina (31,9 percenta) respondentov uviedla, že sa v týchto prípadoch na nich obracajú obyvatelia miest a obcí často, 40 percent uviedlo, že ich ľudia so žiadosťou o pomoc kontaktujú občas,“ spresnil hovorca ZMOS-u.

Medzi najčastejšie spory obyvateľov, ktoré riešia starostovia a primátori patria podľa jeho informácií neoprávnené zásahy do cudzích pozemkov (napríklad prerastanie stromu či ukladanie materiálov blízko plotov), problémy súvisiace s domácou zverou, zameranie pozemkov, obťažovanie hlukom, ale aj ohováranie a šírenie nepravdivých informácií.

Prieskum uskutočnili od 10. septembra do 11. októbra 2019 a jeho výsledky budú podkladom pre národný projekt ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy.