Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V šiestich krajských mestách budú semináre ZMOS k príprave rozpočtu

Michal Kaliňák, archívne foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Záujemcovia o účasť na seminároch, ktorá je bezplatná, nájdu miesta a termíny konania spolu s možnosťami prihlásenia na webovej stránke ZMOS.

Bratislava 24. augusta (TASR) – Zvýšenie predvídateľnosti očakávaného výsledku rozpočtového hospodárenia miest a obcí ku koncu rozpočtového roka v rámci monitoringu vývoja rozpočtu verejnej správy s dôrazom na očakávanú skutočnosť k 31. decembru bude témou seminárov, ktoré v priebehu septembra zorganizuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v šiestich krajských mestách. Semináre upozornia aj na problematiku vykazovania dlhu obce vo vzťahu k pokute za prekročenie dlhu podľa Ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. TASR o tom dnes informoval hovorca a tajomník rady expertov ZMOS Michal Kaliňák.

"Tvorba rozpočtov územnej samosprávy je proces, ktorý najviac vnímame do schválenia v zastupiteľstve. Pritom je potrebné dodržiavať mnohé legislatívne postupy nielen v procese schvaľovania rozpočtu, ale aj jeho plnenia a vyhodnocovania. Spolu s Ministerstvom financií Slovenskej republiky sme spojili sily a pripravili sériu odborných seminárov, ktorých cieľom je ozrejmiť si tieto postupy," priblížil výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány. Dôležité je podľa neho aj viac pochopiť význam ich hodnotenia nielen zo strany volených zástupcov na miestnej úrovni, ale aj strážcov verejných rozpočtov na národnej úrovni.

Turčány očakáva zo strany miest a obcí záujem o túto problematiku. "Som presvedčený, že starostovia, primátori a samosprávni ekonómovia získajú dostatok informácií, ktoré im uľahčia prácu na rozpočte a pritom budú koncipovať základný ekonomický nástroj svojich samospráv na požadovanej kvalitatívnej úrovni," dodal.

Záujemcovia o účasť na seminároch, ktorá je bezplatná, nájdu miesta a termíny konania spolu s možnosťami prihlásenia na webovej stránke ZMOS.