Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ZMOS varuje pred nezákonným vypaľovaním trávnatých porastov

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vypaľovanie trávnatých porastov je priamym porušením zákona a v žiadnom prípade to nemožno považovať za spôsob čistenia zelených plôch.

Bratislava 21. marca (TASR) – V súvislosti s prichádzajúcou jarou upozorňuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), že vypaľovanie trávnatých porastov je priamym porušením zákona a v žiadnom prípade to nemožno považovať za spôsob čistenia zelených plôch. TASR informoval Michal Kaliňák, hovorca ZMOS.

„Akousi predzvesťou prichádzajúcej jari je v mestách a obciach rozmiestňovanie veľkoobjemových kontajnerov či upratovacie brigády. Veľkú pozornosť treba venovať tomu, čo je dovolené, ale aj tomu, čo je zakázané,“ uviedol Kaliňák.

Samosprávy sú v zmysle zákona o odpadoch povinné „zabezpečiť podľa potreby, najmenej dvakrát do roka, zber a prepravu objemných odpadov a oddelene zbieraných zložiek komunálneho odpadu z domácností s obsahom škodlivých látok na účely ich zhodnotenia alebo zneškodnenia.“ To sa však nevzťahuje na obec, ktorá má menej ako 5000 obyvateľov a na jej území je zriadený zberný dvor.

„Aj preto samosprávy v tomto období rozmiestňujú na svojom území tzv. veľkoobjemové kontajnery, do ktorých môžu obyvatelia počas jarného upratovania uložiť objemný odpad, napríklad nepotrebný či poškodený nábytok. Práve táto pomoc v nemalej miere prispieva k zamedzeniu vytvárania nelegálnych skládok,“ doplnil Kaliňák.

Združenie miest a obcí Slovenska koncom minulého roka realizovalo prieskum, ktorý bol zameraný na organizovanie verejných brigád a rôzne formy pomoci samospráv pri ich zabezpečovaní. Na otázku: „Pomáha mesto/obec pri organizovaných aktivitách zameraných na čistenie vodných tokov alebo verejných priestranstiev?“ uviedlo 65,8 percenta samospráv, že pri organizovaní verejných brigád pomáhajú. Presnejšie 29,9 percenta miest a obcí zapája pracovníkov z radov dlhodobo nezamestnaných. Pracovné prostriedky a náradie zabezpečuje ako formu pomoci v rámci verejných brigád 24,4 percenta samospráv. Zvoz a likvidáciu vyzbieraného odpadu počas verejných brigád zabezpečuje 32,3 percenta respondentov. Ďalších 18,9 percenta uviedlo, že ako formu pomoci poskytujú propagáciu akcie, napríklad v miestnom rozhlase alebo na internetovej stránke samosprávy. Priamou finančnou pomocou vypomáha 2,9 percenta miest a obcí.

Najviac verejných brigád v samosprávach je organizovaných práve počas jari. Z prieskumu vyplýva, že na jar organizuje brigády 49,8 percenta samospráv. Druhé najčastejšie využívané obdobie je jeseň, keď sa brigády realizujú na území 29,1 percenta samospráv. V lete je organizovaných 17,9 percenta verejných brigád a v zime 3,2 percenta.

Prieskum Združenia miest a obcí Slovenska bol realizovaný od 17. novembra 2015 do 8. decembra 2015 na vzorke 278 samospráv, v ktorých býva viac ako 972.000 obyvateľov.