Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Zmrzlina tento rok v lete nespôsobila vážne ochorenia

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Celkovo hygienici počas tohtoročnej letnej sezóny urobili 1431 kontrol, skontrolovali 920 prevádzok.

Bratislava 15. októbra (TASR) – Zmrzlina sa počas tohtoročnej letnej sezóny nepodpísala pod žiadne vážne ochorenia ani epidémie. Väčšiu epidémiu zmrzlina spôsobila asi pred 10 rokmi v levickom okrese, keď na salmonelózu zo zmrzliny ochorelo asi 800 ľudí. Aj keď sa podľa hygienikov predajcovia zmrzliny polepšili, aj toto leto odhalili nedostatky, za ktoré prevádzky zaplatili pokuty vo výške 6151 eur. Okrem toho začali 18 správnych konaní, výsledkom ktorých budú ďalšie pokuty vo výške asi 10.500 eur.

"Našťastie neboli počas tohtoročnej letnej sezóny na Slovensku zaznamenané žiadne elementárne ochorenia ani epidémie," povedala dnes Eva Jóžeffiova z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Hygienici však zistili pri predaji zmrzliny viaceré nedostatky. Najčastejšie prevádzky nezabezpečili informácie pre spotrebiteľa o obsahu azofarbív a alergénov, používali polotovary a suroviny po dátume spotreby, pracovné náradie nechávali v nádobe so stojatou vodou alebo priamo na pulte, zmrzlinu zákazníkom podávali rukou bez toho, aby použili rukavicu či servítku. Stali sa aj prípady, že zmrzlinári nedodržali osobnú hygienu. Hygienici sa stretli s prípadmi pracovníčok, ktoré mali dlhé nalakované nechty, ozdoby na rukách a nemali pokrývky hlavy. Nedostatky v hygiene boli aj v prevádzkach, napríklad nebola k dispozícii tečúca pitná voda, nedostatočne bola udržiavaná podlaha či chladnička, niekde zas boli potraviny a suroviny skladované vo vreciach na podlahe.

Celkovo hygienici počas tohtoročnej letnej sezóny urobili 1431 kontrol, skontrolovali 920 prevádzok. "Nedostatky sa zistili v 261 prevádzkach, čo je viac ako 28 percent," spresnila Jóžeffiova. Najviac nedostatkov, u viac ako polovice prevádzok, zistili hygienici v zmrzlinárňach v Trnavskom kraji.

Pri kontrolách celkovo odobrali a mikrobiologicky vyšetrili 2564 vzoriek zmrzliny. Nevyhovelo 326, keďže prekročili množstvo koliformných baktérií, stafylokokov, kvasiniek či plesní. "Pre určité citlivé osoby to môže znamenať určité riziko, napríklad tráviace komplikácie, hnačky, bolesti brucha najmä pre deti, starších ľudí," objasnila Jóžeffiova.

V štyroch prípadoch pracovníci regionálnych ÚVZ nariadili zákaz prevádzky do odstránenia nedostatkov, v dvoch prípadoch zakázali ambulantný predaj zmrzliny a v ďalších dvoch prevádzkach nariadili zákaz manipulácie a predaja zmrzliny, pričom v jednom prípade nemali tečúcu vodu a v druhom išlo o poruchu na kanalizačnom potrubí a nefunkčnej toalety.