Z najväčšej časti nevyhoveli odobraté vzorky pre zvýšený obsah kvasiniek a koliformných baktérií, uviedol Úrad verejného zdravotníctva.
Autor TASR
Bratislava 9. júla (TASR) – Hygienici už počas tohtoročnej letnej sezóny zistili po celom Slovensku nedostatky pri predaji nebalenej zmrzliny. Niektoré porcie obsahovali zvýšený počet kvasiniek či koliformných baktérií, iné mali zase priveľa farbiva.
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyšetril okolo 630 vzoriek, nevyhovelo 85, čo je približne 13,5 percenta.
"Z najväčšej časti nevyhoveli odobraté vzorky pre zvýšený obsah kvasiniek a koliformných baktérií. Hygienici našli v malom počte aj prekročené množstvo farbív. Buď ich množstvo bolo za najvyšším prípustným limitom, alebo sa v nich nachádzali farbivá, ktorých použitie v zmrzline nie je legislatívne povolené," povedala Martina Merková z ÚVZ.
Zatiaľ ide o čiastkové údaje, pretože kontroly stále pokračujú. Kompletné výsledky bude mať úrad v priebehu septembra.
Zmrzlina je podľa Merkovej epidemiologicky rizikovou potravinou, pretože sa pri jej výrobe používajú vajcia, je pri nej vysoký podiel ručnej práce a vyžaduje dodržiavanie mraziaceho reťazca. "Nesie preto so sebou riziko rôznych tráviacich ťažkostí, ako sú hnačky, bolesti brucha či nevoľnosti," upozornila.
Zákazníci by si predovšetkým mali všímať manipuláciu pri predaji, či sa predavač nedotýka kornútikov holou rukou, ako sú kornútiky uložené, ako používa náradie na porciovanie, ktoré nesmie byť namáčané v nádobe s vodou. "Zároveň si zákazníci môžu všímať, či obsluha má čistý pracovný odev a pokrývku hlavy," priblížila. Ak zmrzlina obsahuje kúsky ľadu alebo je nedostatočne premiešaná, hygienici ju odporúčajú nekonzumovať.
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyšetril okolo 630 vzoriek, nevyhovelo 85, čo je približne 13,5 percenta.
"Z najväčšej časti nevyhoveli odobraté vzorky pre zvýšený obsah kvasiniek a koliformných baktérií. Hygienici našli v malom počte aj prekročené množstvo farbív. Buď ich množstvo bolo za najvyšším prípustným limitom, alebo sa v nich nachádzali farbivá, ktorých použitie v zmrzline nie je legislatívne povolené," povedala Martina Merková z ÚVZ.
Zatiaľ ide o čiastkové údaje, pretože kontroly stále pokračujú. Kompletné výsledky bude mať úrad v priebehu septembra.
Zmrzlina je podľa Merkovej epidemiologicky rizikovou potravinou, pretože sa pri jej výrobe používajú vajcia, je pri nej vysoký podiel ručnej práce a vyžaduje dodržiavanie mraziaceho reťazca. "Nesie preto so sebou riziko rôznych tráviacich ťažkostí, ako sú hnačky, bolesti brucha či nevoľnosti," upozornila.
Zákazníci by si predovšetkým mali všímať manipuláciu pri predaji, či sa predavač nedotýka kornútikov holou rukou, ako sú kornútiky uložené, ako používa náradie na porciovanie, ktoré nesmie byť namáčané v nádobe s vodou. "Zároveň si zákazníci môžu všímať, či obsluha má čistý pracovný odev a pokrývku hlavy," priblížila. Ak zmrzlina obsahuje kúsky ľadu alebo je nedostatočne premiešaná, hygienici ju odporúčajú nekonzumovať.