Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Znalci budú skúmať zdravotný stav podnikateľa v kauze nebankoviek

Na snímke Jozef M. na hlavnom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 14. októbra 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Termín odvolacieho konania s Jozefom M. teda ešte vytýčený nie je.

Bratislava 5. júna (TASR) - Noví znalci budú skúmať zdravotný stav podnikateľa Jozefa M., ktorý je obžalovaný a zatiaľ neprávoplatne odsúdený v kauze podvodu a tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia.

"V trestnej veci obžalovaného Jozefa M. Najvyšší súd priberie do konania nových znalcov alebo znalecký ústav. Pre urýchlenie znaleckého dokazovania predsedníčka senátu uznesením pôvodne pribranú znaleckú organizáciu na jej žiadosť (na žiadosť organizácie) zbavila povinnosti na znalecké skúmanie. Pre znalecké dokazovanie, či obžalovanému zdravotný stav dovoľuje účasť na verejnom zasadnutí, bude do konania bez zbytočného odkladu pribraný nový subjekt," uviedla v utorok pre TASR hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

"Vítame každé zákonné rozhodnutie Najvyššieho súdu SR," uviedol v utorok pre TASR obhajca Jozefa M. Peter Filip.

V kauze tunelovania nebankoviek Horizont Slovakia a BMG Invest by mali ísť obžalovaný Dávid Brtva na deväť rokov za mreže a spoluobžalovaný Patrik Pachinger na sedem rokov. Rozhodol o tom v koncom marca Najvyšší súd (NS) SR, ktorý potvrdil verdikt prvostupňového súdu z roku 2015. Jozefa M. vylúčil NS SR na samostatné konanie, keďže je vážne chorý a vtedy ho polícia napokon na proces neeskortovala.

Pôvodne bol Brtva v policajnom pátraní, ale on, ako aj Pachinger požiadali o odklad na nástup do výkonu trestu.

Termín odvolacieho konania s Jozefom M. teda ešte vytýčený nie je, závisí od jeho zdravotného stavu. V tomto konaní bude rozhodovať rovnaký senát ako doteraz, ale pod inou spisovou značkou. Znamená to, že spis nebude musieť študovať iný senát, čo by mohlo trvať mesiace.

Podľa krátkeho zdôvodnenia rozhodnutia NS SR koncom marca prvostupňový súd - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku rozhodol vo veci správne a správne vyhodnotil dôkazy. Teda NS SR sa v plnom rozsahu stotožnil s verdiktom ŠTS.

Rozsudok nad Jozefom M. a spol. v kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest vyniesol ŠTS v Pezinku 21. októbra 2015. ŠTS vtedy odsúdil Jozefa M. na trest odňatia slobody na deväť rokov, Brtvu taktiež na deväť rokov a Pachingera na sedem rokov. Súd ich uznal za vinných zo spáchania trestného činu podvodu spolupáchateľstvom. Prvostupňový súd taktiež uložil peňažný trest vo výške 5000 eur pre obžalovaných Brtvu a Pachingera.