Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Známy lekár Lipták sa priznal k darom. Už ho rieši prokuratúra

Známy lekár Peter Lipták sa verejne priznal k úplatku Foto: tvnoviny.sk

Najviac berie lekár podľa vlastných slov od chudobných. Nie je mu to vraj nepríjemné, lebo on ako lekár tie peniaze potrebuje.

Bratislava 10. februára (Teraz.sk/TASR) - Známy všeobecný lekár Peter Lipták v pondelok šokoval divákov Televíznych novín Markízy, keď sa v reportáži verejne priznal k braniu peňažných alebo vecných "darov". Tí, ktorí mu "dar" nedajú, lebo si ho nemôžu dovoliť, "majú smolu". Redaktorke sa pochválil napríklad aj obrazmi od pacientky, ktoré mu visia v ordinácii.

Najviac ho podľa jeho vlastných slov obdarúvajú chudobní ľudia. Vo veci už začala konať generálna prokuratúra, ktorá prípad odstúpila na špeciálnu prokuratúru.

Samotný Lipták sa obhajuje tým, že označil reportáž o úplatkoch za mediálnu manipuláciu Markízy.

Najviac "darov" berie lekár podľa vlastných slov od chudobných. Nie je mu to vraj nepríjemné, lebo on ako lekár tie peniaze potrebuje.

„Ja to robím tak, že prijmem od pacientov každý rok dary, čo ja viem, tak asi za 5-tisíc eur,“ vyznal sa Lipták redaktorke Markízy.



Na otázku, čo ak niekto nemá peniaze na úplatok pre lekára, odpovedal lekár takto: „No ja by som to nenazýval úplatok, je to taká platba pacienta. Ale ak niekto nemá peniaze, tak má smolu,“ zakončil rozhovor Lipták. Prijíma "pomoc" od pacientov vraj preto, lebo ho k tomu "tlačí život".

Šokujúce výroky Liptáka nezostali bez odozvy ani u orgánov činných v trestnom konaní. „Generálny prokurátor Jaromír Čižnár ešte včera večer (9. 2. 2015) vydal pokyn špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi na preverenie výrokov MUDr. Petra L., z ktorých vyplynulo podozrenie z korupčného správania, pričom už polícia a prokuratúra koná v tejto veci,“ informovala Teraz.sk hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Podľa informácii Teraz.sk môže byť začaté trestné stíhanie vo veci za tri skutky. Za priame prijímanie úplatku, za nepriame prijímanie úplatku a "darcov" za dávanie úplatku. V prípade nazhromaždenia dostatočných dôkazov môže byť obvinený aj samotný lekár. "Darcovia" sa môžu stíhaniu vyhnúť v prípade, že prejavia tzv. účinnú ľútosť" a budú pri vyšetrovaní spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Reportáž vyvolala búrlivé reakcie verejnosti. Lekár sa proti reportáži Markízy ohradil. „K slovu sa dostáva TV Markíza, ktorá vyrobí mediálnu manipuláciu, ktorá podsúva divákovi fakt, že ja obhajujem a beriem úplatky," napísal lekár. Informuje o tom portál omediach.com.

Odborná Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL), v ktorej je Lipták riaditeľom sekretariátu, sa od vyjadrení dištancovala a označila ich za jeho súkromný názor. "Odsudzujeme každé branie a tiež vynucovanie si úplatku. Takéto nezákonné postupy pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti za protihodnotu považujeme za neetické a nemorálne. Každý lekár musí svojmu pacientovi zabezpečiť adekvátnu zdravotnú starostlivosť, ktorú jeho zdravotný stav vyžaduje," napísali v stanovisku prezident spoločnosti Peter Makara a viceprezidentka Michaela Macháčová.

Od Liptákových slov sa dištancovalo i Prezídium Slovenskej lekárskej komory (SLK). Zároveň dalo podnet Kontrolnému výboru SLK vo veci podozrenia z porušenia Etického kódexu zdravotníckeho pracovníka a Deontologického kódexu SLK. "Komora dlhodobo upozorňuje na problematiku nedofinancovania slovenského zdravotníctva, zároveň však odmieta prijímanie neodôvodnených platieb od pacientov ako spôsob riešenia tohto problému," napísala v stanovisku.