Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Znevýhodnenie rómskych komunít je najzreteľnejšie na bývaní

Na ilustračnej foto rómska osada Ostrovany v okrese Sabinov. Foto: TASR - Milan Kapusta

Napriek existencii Programu rozvoja bývania od roku 1998 nedošlo z dôvodov jeho obmedzených kapacít k výraznému zlepšeniu dostupnosti bývania na Slovensku.


Bratislava 26. februára (TASR) - Znevýhodnenie rómskych komunít je asi najjednoduchšie rozpoznateľné cez bývanie. "Len rómske komunity v Slovenskej republike vytvárajú osady, v ktorých veľká časť obydlí nespĺňa technické ani hygienické normy a štandardy; extrémna forma sociálneho vylúčenia sa v podobnej podobe u nás v iných súvislostiach prakticky nevyskytuje," konštatuje sa v materiáli Ministerstva vnútra SR. Situáciu má zlepšiť akčný plán.

Napriek existencii Programu rozvoja bývania od roku 1998 nedošlo z dôvodov jeho obmedzených kapacít k výraznému zlepšeniu dostupnosti bývania na Slovensku. V oblasti bývania veľkej časti marginalizovaných rómskych komunít sa podľa ministerstva naďalej prejavujú výrazné rozdiely v jeho kvalite oproti majoritnej spoločnosti. Situáciu má pomôcť zmeniť akčný plán pre bývanie k Stratégii SR pre integráciu Rómov, ktorý prináša opatrenia za vyše 27 miliónov eur.

Ako sa poukazuje v materiáli, osobitným problémom je nedostupnosť základnej infraštruktúry, ako je elektrina, prístup k pitnej vode, prístupové cesty a chodníky s verejným osvetlením, plyn, kanalizácia a odvoz a nakladanie s komunálnym odpadom. "Miera priestorovej segregácie má pritom preukázateľne priamy dosah na sociálnu, ekonomickú a životnú úroveň obyvateľov danej komunity – zlepšenie úrovne bývania má preto následne priame dosahy na ostatné prioritné oblasti a vytvára základné predpoklady na sociálnu inklúziu," upozornil rezort.

Kabinet tento týždeň schválil akčné plány Stratégie Slovenskej republiky pre integráciu Rómov do roku 2020 na roky 2016-2018. Podľa vládneho splnomocnenca pre rómske komunity Ábela Ravazsa (Most-Híd) majú priniesť lepšiu finančnú gramotnosť Rómov, rómske deti v normálnych základných školách, a nie v špeciálnych, možno aj v stredných školách či menej dlhodobo nezamestnaných ľudí. Na opatrenia by malo ísť spolu viac ako 300 miliónov eur.