Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Zo schôdze NRSR pravdepodobne opäť vyradia väčšinu návrhov zákonov

Na archívnej snímke NRSR. Foto: TASR Jakub Kotian

Poslanecké grémium, na ktorom zasadajú zástupcovia poslaneckých klubov, sa v utorok nezhodlo na tom, ako by mal vyzerať priebeh schôdze.

Bratislava 21. januára (TASR) - Program 57. schôdze Národnej rady (NR) SR, ktorá sa začína v utorok o 13.00 h, sa ešte môže zmeniť. Opoziční poslanci očakávajú, že na začiatku schôdze prídu návrhy na vyradenie všetkých bodov programu okrem vráteného zákona prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou alebo návrh, podľa ktorého by v programe okrem vetovaného zákona ostalo ešte niekoľko bodov.

"Pravdepodobne už o jednej budú procedurálne návrhy, aby sa vyradilo všetko s výnimkou veta pani prezidentky alebo zostane niekoľko bodov vrátane volieb a vyradia sa len opozičné návrhy. Čakáme na výsledok diskusie v koalícii," povedal pre TASR podpredseda NR SR Martin Klus.

Poslanecké grémium, na ktorom zasadajú zástupcovia poslaneckých klubov, sa v utorok nezhodlo na tom, ako by mal vyzerať priebeh schôdze. Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) podľa podpredsedu poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Petra Pčolinského navrhol, aby sa z programu vyradili všetky body okrem vrátenej novely zákona o pozemkových úpravách. Tento návrh podľa Pčolinského podporili opozičné kluby okrem ĽSNS a OĽaNO. Podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Eduarda Hegera ide totiž o cenzurovanie návrhov poslancov, dodal, že je ešte čas ich dorokovať do konca volebného obdobia.

Ďalší návrh bol ten, aby v programe ostal len vetovaný zákon a niekoľko ďalších bodov, ktoré sú medzi prvými v programe. Tento scenár je podľa Pčolinského pravdepodobný.

Medzi prvými bodmi plánovaného programu schôdze je okrem vetovaného zákona aj presunuté hlasovanie o návrhu uznesenia k návratu investičného zlata na Slovensko, návrh vlády na vymenovanie Dany Meager za viceguvernérku Národnej banky Slovenska (NBS) či voľba predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti a predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Šiestym bodom programu je ospravedlnenie poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) za svoje výroky o tom, že si koalícia kupuje hlasy u nezaradených poslancov okolo Petra Marčeka. Avizovaný návrh uznesenia poslancov za SNS k situácii v Iraku je plánovaný ako siedmy bod programu nadchádzajúcej schôdze.