Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zo všeobecných lekárov je podľa M. Šótha podpultový tovar

Na snímke prezident Asociácie súkromných lekárov SR (ASL SR) Marián Šóth. Foto: TASR - Marko Erd

Asociácia požaduje v rámci riešenia situácie zvýšenie atraktivity povolania všeobecných lekárov, hovorí aj o potrebe zvýšenia kompetencii, i lepšom finančnom ohodnotení.

Bratislava 17. januára (TASR) - Všeobecní lekári sa na Slovensku stávajú "podpultovým tovarom". Upozorňuje na to šéf Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marián Šóth. Lekári podľa jeho slov opúšťajú ambulancie, ich vekový priemer označil za katastrofu. Riešenie vidí v posilnení statusu všeobecného lekára aj minimálnej platbe pre riadne fungujúcu ambulanciu vo výške aspoň 5500 eur.

Asociácia požaduje v rámci riešenia situácie zvýšenie atraktivity povolania všeobecných lekárov, rovnako zlepšenie ich spoločenského postavenia. Šóth hovorí aj o potrebe zvýšenia kompetencii, i lepšom finančnom ohodnotení. "Zagarantovať finančný základ pre ambulanciu tak, aby ambulancie mohli fungovať aj v regiónoch, ktoré nie sú v mestách, nie sú vo veľkých aglomeráciách, zadefinovať minimum platby lekára v neatraktívnom regióne," ozrejmil Šóth.

Suma 5500 eur by mala zabezpečiť chod ambulancie bez prístrojového vybavenia. Ide o plat lekára aj sestry, nájom, aj všetky ostatné náklady ako energie či počítač a internet. V nižšie obývaných regiónoch, kde majú všeobecní lekári 800 - 900 pacientov, podľa Šótha chod ambulancií nemožno finančne utiahnuť. Príjem 5500 eur od zdravotných poisťovní nedosahujú ani ostatní lekári, priemer ambulancií združených v ASL SR je 3000 až 3500 eur. Viac ako 5000 eur má 12 percent ambulancií.

"Chceme minimálne finančné ohodnotenie pre ambulanciu, a to sme na základe materiálno-technického vybavenia vyčíslili na 5500 eur bez prístrojového vybavenia. To znamená, to je skutočne bazál, aby ambulancia mohla prijať akéhokoľvek pacienta, povedzme aj jedného, aj v malom regióne, kde už nie je dostupnosť dopravnej infraštruktúry, kde je malý počet obyvateľov, ale treba, aby lekár bol aj v takomto regióne," skonštatoval Šóth.

Rozširovanie kompetencií všeobecných lekárov si vie predstaviť napríklad v prípade starostlivosti o diabetikov či pacientov s endokrinnými poruchami s nekomplikovaným ochorením, podávaní infúznej liečby, či otoskopických a spirometrických vyšetreniach. V súčasnosti nad rámec základných platieb o poisťovní, tzv. kapitácii, ktoré dostávajú paušálne na každého svojho pacienta, všeobecní lekári robia EKG či predoperačné vyšetrenia, alebo sa starajú o pacientov s vysokým krvným tlakom.

Šóth pri potrebe riešenia problémov ambulantnej sféry pripomína, že všeobecní lekári sú pre pacientov vstupnou bránou do zdravotníctva, "To je prvý článok v reťazci, kde pacienta nachádza prvé informácie," zdôraznil. Bez nastavenia spomenutých kritérií podľa neho hrozí reálny zánik ambulantnej sféry a kolaps zdravotníctva.