Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

ZOCR počas duálneho zobrazovania nezmení ceny

Ilustračná fotografia Foto: TASR/Tomáš Halász

Pavol Konštiak tvrdí, že počas duálneho zobrazovania, teda počas jedného roka, všetky veľké siete, ktoré reprezentujú vyše 70 % retailového obratu v potravinách, nebudú meniť ceny.

Bratislava 7. júla (TASR) - V súvislosti so zavedením eura obchodníci nebudú po stanovení konverzného kurzu počas duálneho zobrazovania meniť ceny tovarov v prípade, že k tomu nepríde nejaký vonkajší podnet. Oznámil to krátko pred zverejnením konverzného kurzu za členov Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR jeho prezident Pavol Konštiak.

"Chceme symbolicky na pôde NBS 10. júla urobiť morálne vyhlásenie z pocitu zodpovednosti pre zákazníka v tom zmysle, že počas duálneho zobrazovania, teda počas jedného roka, všetky veľké siete, ktoré reprezentujú vyše 70 % retailového obratu v potravinách, nebudú meniť ceny," konštatoval.

K tomuto vyhláseniu ich nenúti generálny zákon, ani vyhlásenie ministerky pôdohospodárstva, ale "my sami sa zaviažeme dva dni po tom, ako bude známy oficiálny konverzný kurz, že ceny meniť nebudeme, pokiaľ neurobí štát nejaký zásah alebo naši dodávatelia nezmenia ceny". Zároveň na pôde NBS vyzvú Ministerstvo pôdohospodárstva SR a ním riadené podniky - výrobcov, spracovateľov a poľnohospodárov, aby sa k výzve ZOCR pripojili.