Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Slovensko

ZOCR SR je znepojený kampaňou agrorezortu proti sektoru obchodu

MPRV SR dnes informovalo, že je rozhorčené z postupov niektorých obchodných reťazcov, ktoré robia zo slovenských spotrebiteľov druhoradých európskych občanov.

Bratislava 20. júla (TASR) - Zväz obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR je znepokojený pokračujúcou kampaňou niektorých združení, ale hlavne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR proti sektoru obchodu.

"Zväz obchodu a cestovného ruchu SR chce uistiť slovenských spotrebiteľov aj širokú verejnosť, že všetkým obchodníkom záleží na tom, aby sa v našich obchodoch predávali potraviny zdravotne bezpečné, vyhovujúce všetkým požadovaným kritériám, v sortimente a cenových reláciách podľa požiadaviek a možností zákazníkov," uviedol zväz v reakcii na dnešné vyjadrenia MPRV SR.

MPRV SR dnes informovalo, že je rozhorčené z postupov niektorých obchodných reťazcov, ktoré robia zo slovenských spotrebiteľov druhoradých európskych občanov. "Za absolútne neprijateľné považujeme aktuálne zistenia, podľa ktorých sa v našich obchodoch za tú istú či dokonca vyššiu cenu v porovnaní s inými krajinami EÚ predávajú potraviny nižšej kvalitatívnej úrovne," informoval dnes agrorezort.

Takáto obchodná politika nie je podľa MPRV SR na Slovensku akceptovateľná, preto sa minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Zsolt Simon rozhodol v priebehu budúcich dní iniciovať stretnutie s vedúcimi predstaviteľmi zahraničných obchodných reťazcov na Slovensku za účelom riešenia situácie.

Situácia v ponuke tovarov v SR je podľa ZOCR SR na štandardnej úrovni EÚ. Obchodné systémy na Slovensku s výnimkou produktov vlastnej značky potraviny nevyrábajú. "Preto by sa mal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pán Zsolt Simon, ak má výhrady ku kvalite potravín, obrátiť na výrobcov a prestať s agresívnou útočnou kampaňou proti sektoru obchodu."

Sú to práve veľké obchodné systémy, ktoré ponúkajú slovenským zákazníkom najširšiu ponuku tovarov, a to aj s najvyššou pridanou hodnotou, ktorá sa dnes už stala pre slovenského spotrebiteľa štandardom.

Každá potravina predávaná v SR musí spĺňať prísne kritériá dané príslušnou legislatívou. ZOCR dlhodobo poukazuje na skutočnosť, keď je zdravie obyvateľstva hlavne v pohraničných oblastiach SR ohrozované prostredníctvom pochybného ambulantného predaja potravín zahraničných priekupníkov priamo z áut. "Je poľutovaniahodné, že pán minister Simon tento vážny problém nerieši."

"Vítame snahu o dialóg, s poľutovaním však musíme konštatovať, že napriek početným žiadostiam o stretnutie k aktuálnym témam trhu s potravinami pán minister na tieto žiadosti doteraz buď nereagoval, respektíve ich odmietal pre pracovnú zaneprázdnenosť a obmedzil sa na paušálne všeobecne urážlivé obvinenia prostredníctvom médií," konštatoval zväz obchodu.

ZOCR SR považuje dohadovanie si stretnutia so zástupcami dotknutých subjektov cez médiá za neštandardný postup. Napriek tomu takéto stretnutie víta a verí, že naň bude prizvaný v záujme takého riešenia problémov, ktoré bude vyhovovať obom stranám a bude na úžitok hlavne slovenským spotrebiteľom a občanom.